03
Vin, Mai

sursa foto: stiripesurse.ro

Eveniment

Este vorba despre o decizie a conducerii Tribunalului Brașov luată după ce, la finele săptămânii trecute, deja celebrul Gheorghe Botorog a urcat pe acoperișul clădirii Tribunalului și a amenințat că se aruncă în gol.

Vicepreședintele instanței, Cristina-Gabriela Ciolacu, cea care a reușit să-l determine pe bărbat să coboare de pe clădire, a emis o decizie prin care lui Botorog i se interzice să mai stea în curtea instituției și să „(...)protesteze prin strigăte, larmă sau cu obiecte care produc zgomot(...)”.

            Mai mult, pentru punerea în executare a acestei dispoziții „(...)se va înființa un post de control format din personalul de specialitate al Jandarmeriei, la intrarea în curtea Tribunalului Brașov, dinspre strada Iuliu Maniu. În măsura în care Gheorghe Botorog dorește să își exercite drepturile specifice accesului la justiție, acesta va fi condus de un jandarm la sala de judecată, la registratura sau arhivele care funcționează în cadrul instanțelor de judecată . La finalizarea procedurilor, Gheorghe Botorog va fi condus la ieșirea din instituție” (...), se precizează în decizia emisă de conducerea Tribunalului Brașov.

            Dacă Botorog va intra în curtea sau clădirea instanței, pentru a protesta zgomotos, „(...)acesta va fi evacuat de organele de ordine ale Jandarmeriei care asigură paza instanței, cu sprijinul organelor de Poliție dacă va fi cazul”, se specifică în decizia emisă de conducerea Tribunalului.

            Potrivit documentului, se recunoaște dreptul lui Gheorghe Botorog de a protesta. Restrângerea acestui drept se referă la „(...)manifestările de protest prin urlete, zgomote, strigăte sau folosirea unor obiecte care produc zgomot, în curtea și în clădirea instanței, restrângerea fiind proporțională cu scopul urmărit, și anume, asigurarea climatului de ordine și liniște publică necesar desfășurării normale a activității instanțelor de judecată”, se mai precizează în document.

            Gheorghe Botorog poate contesta decizia, în contencios administrativ, dar nu este singura problemă pe care trebuie să o gestioneze. Tot conducerea         Tribunalului Brașov, cea care l-a dat în judecată pe Botorog din cauză că face zgomot în curtea instanței, depune, astăzi, plângere penală împotriva bărbatului. Motivul îl reprezintă nerespectarea hotărârii judecătorești pronunțată de Judecătoria Brașov, la începutul luni iulie, și rămasă definitivă. Prin acea sentință, pe care Botorog nu a atacat-o cu apel și a rămas, astfel, definitivă, lui Botorog

„I se interzice să se apropie de clădirea Tribunalului și i se cere să înceteze orice tulburare a ordinii și liniștii publice în vecinătatea sediilor Tribunalului și Judecătoriei Brașov, la o distanță de 100 de metri”, declara, pentru BrașovTV.com, la începutul lunii iulie, judecătoarea Anda Sîmpetru.

            Întrebat, atunci, dacă va respecta decizia, Botorog a declarat că nu recunoaște instanțele și nici deciziile acestora, și a continuat să protesteze. La finele săptămânii trecute însă, Botorog a ales o modalitate extremă de protest. A profitat de faptul că, în aceste zile, se fac lucrări la clădirea în care Tribunalul Brașov are sediul și sunt montate schele, dar și o scară. Cu ajutorul acestora, Botorog a reușit să urce pe acoperiș și a amenințat că se aruncă de pe clădire. După aproape 8 ore, judecătoarea Cristina-Gabriela Ciolacu a reușit să-l determine pe Botorog să coboare de pe clădire. El a fost examinat de medici, susțin surse autorizate, dar în orice moment poate relua protestul.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: