04
Lun, Mar

sursă foto: Opera Brașov

Eveniment

Sâmbătă, 26 noiembrie 2022 și duminică, 27 noiembrie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, cea de-a XIX-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet 2022 se încheie cu două reprezentații ale premierei operetei „La calul bălan”, pe muzică de Ralph Benatzky!

Premiera absolută a avut loc la Berlin, pe 8 noiembrie 1930.

Libretul operetei a fost scris de Ralph Benatzky, Hans Müller-Einigen și Erik Charell, după comedia romantică omonimă scrisă în 1896 de Oskar Blumenthal și Gustav Kadelburg, în care personaje principale sunt chelnerul-șef, Leopold, și frumoasa hangiță, Josepha, de la hotelul „La calul bălan”. Datorită faptului că la realizarea muzicii acestei operete au mai colaborat Robert Stolz, cu câteva piese, Eduard Künneke, cu unele coruri, și Robert Gilbert, cu un șlagăr, Benatzky compunând totuși majoritatea numerelor muzicale, „La calul bălan” a fost denumit, la vremea apariției, un „uriaș singspiel-revistă-operetă-potpuriu”. Multe din melodiile compuse de Ralph Benatzky pentru această operetă au devenit la vremea lor șlagăre. Locul acțiunii este în Austria, la hotelul Weißes Rössl („Calul bălan”) din localitatea Sankt Wolfgang, de pe malul lacului Wolfgang, aflat în regiunea Salzkammergut. Încurcatele căi ale dragostei vor fi netezite de năzdrăvanul „Cal bălan”, care, într-un final fericit, va găzdui nunţile a trei perechi care se potrivesc de minune: Josepha cu Leopold, Ottilie cu Siedler și Klärchen cu Sigismund.

Cum poate fi încheiat, mai frumos, un Festival decât cu o operetă, care, de fapt, face trecerea spre musical? «La calul bălan” este un spectacol antrenant, vesel, de ce să nu încheiem acest eveniment într-o notă de bucurie? Muzica lui Ralph Benatzky se transformă într-un musical, în care toți soliștii vor dansa. Veți avea ocazia să îi vedeți cum invită, inclusiv, publicul la dans. Provocarea mea a fost cum să transform această operetă, în care muzica este foarte melodioasă. Ariile au devenit șlagăre, după premiera ce a avut loc în 1930. Lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult, la sfârșitul reprezentațiilor, este ca publicul să plece fredonând, zâmbind și, de ce nu, în pași de dans”, ne mărturisește Iulian-Ioan Sandu, regizorul premierei „La calul bălan”.

Repetițiile pentru această premieră, nu numai din punct de vedere muzical, au început destul de devreme. Orchestra s-a «întâlnit» cu această partitură încă de la sfârșitul stagiunii trecute, dar «pedala de accelerație» a fost apăsată, imediat după revenirea în activitate din luna septembrie. Am aprofundat foarte mult de atunci, iar, în această perioadă, avem câte două repetiții pe zi. Sunt repetiții de dansuri, de regie, de proză, de orchestră, de cor și cu soliștii. Agenda artiștilor este deosebit de încărcată în aceste zile. Repetițiile sunt fructoase, alerte și deosebit de interesante. Este un titlu atât de generos și, în același timp, este foarte solicitant prin prisma faptului că această paletă coloristică diversă nu se răsfrânge strict asupra părții muzicale, ci și asupra mișcării, a dansului și a regiei. Sunt foarte multe tablouri și numeroase personaje care apar, plus intriga care se dezvoltă. Această operetă este fantastică!”, afirmă dirijorul Mircea Holiartoc. 

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală a premierei va fi asigurată de maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Iulian-Ioan Sandu. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Mișcare scenică: Cristina Rotundu. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Regie scenă: Cristina Roșu.

• Spectacolul durează trei ore și are o pauză.

Preț bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral) – Pentru aceste evenimente, nu mai sunt bilete disponibile!

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2022 – 2023, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: