26
Vin, Apr

Eveniment

Ziua Imnului Naţional al României se sărbătorește oficial pe 29 iulie.

Prima dată imnul național a fost cântat în timpul revoluției de la 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la inițiativa domnitorului Știrbei Vodă.

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

De ce sărbătorim Ziua Imnului Național al României pe 29 iulie

Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost cântat ca urmare a fiecărui conflict care s-a produs în România, cu scopul de a oferi cetățenilor încredere și curaj în momentele cruciale.

Imnul național a fost intonat prima dată în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), apoi în Primul Război Mondial (1914-1918), la Marea Unire din 1918 și în cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945).

În timpul crizei de după lovitura de stat de la 23 august 1944, imnul național a fost cântat în mod spontan de către toți cetățenii și a fost emis pe toate stațiile radio.

În timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au început să cânte „Deșteaptă-te române!”,

Pe 22 decembrie 1989, în timpul Revoluției Române din 1989, o mulțime de oameni au cântat imnul național, înlăturând frica de moarte și unind forțele poporului român pentru lupta împotriva regimului comunist.

Versurile imnului îi aparțin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.

Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

Interzicerea imnului național pe 30 decembrie 1947

Imnul național a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol.

A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.

Când se cântă „Deșteaptă-te române”

De obicei, imnul național este cântat în timpul ceremoniilor organizate cu ocazia sărbătorilor naționale (1 Decembrie, 24 ianuarie, etc)

De asemenea, imnul este cântat în timpul evenimentelor culturale, a olimpiadelor naționale sau la începutul competițiilor sportive.

Cel mai adesea, cetățenii aud și interpretează imnul național în timpul meciurilor, în momentul în care echipa României intră pe teren.

Cum a devenit “Deșteaptă-te, române” imnul României

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ''Deşteaptă-te române!'' a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ''Deşteaptă-te române!'', acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

 

 

sursa: stirileprotv.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: