02
Joi, Mai

sursa foto: capital.ro

Eveniment

Măsura cea mai dură pe care ar putea s-o primească guvernul de la Moscova.

Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei. De departe, cea mai dură măsură și, totodată, cea care împarte punctele de vedere, este cea legată de oprirea achiziţiei de petrol şi gaz din Rusia.

Mai multe sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei sunt o opțiune, a declarat, luni, principalul diplomat al blocului, Josep Borrell, întrebat dacă UE este pregătită să ia în considerare un embargo petrolier rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova, relatează Reuters.

„Sancțiunile sunt întotdeauna pe masă”, le-a spus şeful diplomaţiei europene reporterilor la sosirea la întâlnirea cu miniștrii de externe ai UE, la Luxemburg.

„Miniștrii vor discuta care sunt pașii următori”, a precizat Josep Borrell.

Reamintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut în mod constant interlocutorilor săi europeni să "adopte sancţiuni puternice" în cazul Rusiei. El solicită oprirea achiziţiilor de petrol şi gaz din Rusia şi furnizarea de armament greu pentru forţele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunţate în regiunea Donbas (est).

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, pe 8 aprilie, a cincea rundă de sancțiuni pentru Rusia, după propunerea venită din partea Comisiei Europene. 

- interdicție la import de cărbune din Rusia începând cu august 2022. Aceste importuri sunt cifrate la 8 miliarde de euro anual

- interdicție la import de ciment, lemn din Rusia

- interdicție la export de tehnologie către Rusia

- închiderea porturilor europene pentru navele ruse (cu excepția transporturilor de medicamente, produse energetice și produse agricole)

- noi bănci ruse rămase fără acces pe piețele financiare internaționale

- interdicție pentru transportul de mărfuri din Rusia, cu camioanele, pe șoselele din UE (cu excepția medicamentelor, produselor agricole)

- interdicții legate de piața criptomonedelor

 

 

 

sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: