19
Dum, Mai

sursa foto: stirileprotv.ro

Eveniment

După cinci zile și cinci nopți de confruntări cu forţele armate ale Rusiei, Ucraina rezistă.

A șasea zi de război a început cu noi bombardamente, după ce aseară capitala ucraineană a fost atacată masiv cu rachete. Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, iar imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate care se îndreaptă spre Kiev, potrivit BBC News. Convoiul rusesc este uriaș, se întinde pe aproximativ 64 de kilometri. De la începutul războiului, în 24 februarie, soldații ucraineni au răspuns cu mult curaj și refuză cu îndârjire să predea teritoriul lor rușilor.

Bilanțul invaziei ruse este cumplit.

De la începutul războiului, 400 de ucraineni şi-au pierdut viaţa. Printre ei 16 copii, a spus preşedintele Zelenski. Alţi 1.700 de civili au fost răniţi, dintre care 45 sunt copii. Şi armata rusă a recunoscut că unii dintre soldaţii săi au fost ucişi. Ucrainenii spun că ar fi vorba despre 5.300 de militari ruşi, în timp ce peste 200 ar fi în acest moment prizonieri. 

În timpul negocierilor de pace purtate de Kiev și Moscova în Belarus, la Gomel, rușii au bombardat masiv cu rachete orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Atacul s-a soldat cu zeci de morți și răniți.

Tot luni s-a înregistrat primul caz de trădare în Ucraina: un primar din Harkov şi-a predat oraşul ruşilor. Kupeansk se află în regiunea Harkov și a fost una dintre primele ţinte atacate de ruşi când a pornit invazia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni aderarea Ucrainei la UE în regim de urgență. Comisia Europeană a deschis această cale, însă procesul este unul de durată.

- ONU spune că peste jumătate de milion de refugiați au fugit până acum din Ucraina în țările vecine.

Goniţi de război, epuizaţi şi înspăimântaţi, zeci de mii de ucraineni au căutat salvarea la noi în ţară.

Președintele Volodimir Zelenski le-a mulțumit românilor pentru sprijin.

Negocierile pentru pace din Belarus s-au încheiat fără un rezultat concret.

După aproximativ 6 ore de discuţii, reprezentanţii Ucrainei și Rusiei s-au înţeles doar că trebuie să se mai întâlnească o dată, în viitorul apropiat. 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: