10
Vin, Mai

Eveniment

Primăria participă la două programe privind reducerea riscurilor de corupție.

Ziua internaţională împotriva corupţiei este sărbătorită în fiecare an la 9 decembrie și a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la 31 octombrie 2003.

România a semnat Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei la 9 decembrie 2003. Actul a fost ratificat prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004. Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

Potrivit site-ului ONU, www.un.org/ corupţia este un fenomen social, politic şi economic complex care afectează toate ţările şi subminează instituţiile democratice, încetineşte dezvoltarea economică şi contribuie la instabilitatea guvernamentală.

Primăria Brașov are în implementare, în perioada 29 octombrie 2021 - 28 septembrie 2022, proiectul „Măsuri pentru creșterea transparenței, eticii și integrității la Primăria Municipiului Brașov“, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, CP15/2021 pentru regiunile mai puțin dezvoltate - Sprijinirea măsurilor referitoare la prevenirea corupției la nivelul autorităților și instituțiilor publice locale, Axa prioritară - Administrație publică și sistem, judiciar,  Obiectiv Specific Creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice, proiect care beneficiază de un buget de aproximativ 400.000 de lei.

Proiectul își propune implementarea unor mecanisme de cooperare cu societatea civilă, realizarea unei campanii de conștientizare publică și educație anticorupție, concomitent cu participarea unui număr de 40 de angajați ai Primăriei Municipiului Brașov, dintre care 5 cu funcții de conducere și consilierul de etică, și a cinci aleși locali, la cursuri de formare privind etica, integritate și educația anticorupție. Proiectul include și un un studiu de analiza percepției publice asupra unor aspecte legate de corupție.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2022, la solicitarea Societății Academice din România, Primăria Brașov va participa la un exercițiu de evaluare a politicilor și măsurilor interne anticorupție, prin aplicarea unui instrument de monitorizare a implementării politicii anticorupție (MACPI). Metodologia MACPI a fost dezvoltată în 2015 de Centrul pentru Studiul Democrației, Bulgaria (coordonatorul platformei R2G4P) cu sprijinul Direcției Generale pentru Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene. MACPI constă în efectuarea de sondaje specializate si anonime, ajustate prin consultări cu conducerea și angajații instituției publice analizate.

Astfel, instituția obține un instrument intern valoros de gestionare a corupției, capabil să identifice următoarele aspect esențiale: care dintre activitățile sale sunt suficient de acoperite de măsurile anticorupție, cât de eficiente sunt aceste măsuri și dacă există lacune în structura sa generală anticorupție. Scopul final este de a elabora un raport axat pe rezultatele MACPI la nivelul Primăriei Brașov. Principalele concluzii și recomandări vor fi prezentate în Raportul de bună guvernanță R2G4P, care va compara eficiența și eficacitatea politicilor anticorupție în instituțiile publice din nouă țări din ECE.

MACPI a fost implementat cu succes într-o serie de organisme publice din opt țări ale UE și din Balcanii de Vest, inclusiv cinci municipalități, șase ministere și agenții guvernamentale, precum și alte instituții publice.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: