13
Lun, Mai

sursa foto: arhiva

Eveniment

Pe parcursul lunii noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat un număr de 88 de controale, dintre care 30 controale s-au efectuat împreună cu polițiștii din cadrul Secției 1, 2 și 4 Brașov, în vederea verificării modului în care angajatorii respectă măsurile impuse în perioada pandemiei, potrivit prevederilor Legii nr. 55 din 15 mai 2020 (privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19), cu modificările și completările ulterioare.

În urma acestor controale s-a constat că 22 de agenți economici au încălcat prevederile Legii nr. 55/2020, fapt pentru care s-au aplicat 25 sancțiuni contravenționale, din care 12 amenzi în valoare de 12.000 de lei și 13 avertismente. În principal, sancțiunile au fost acordate pentru:

- neasigurarea triajului epidemiologic

- permiterea accesului persoanelor care nu erau vaccinate împotriva virusului SARS-COV 2, persoane ce nu au prezentat certificatul digital al U.E privind Covid 19

- desfășurarea activităților în restaurante/terase la peste 50% din capacitatea maximă a spațiului

În afara acestor controale, având în vedere Strategia Nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate, inspectorii de munca au realizat, în luna noiembrie, un număr de 172 controale, fiind depistate 59 persoane care desfășurau muncă nedeclarată pentru care un număr de 5 angajatori au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 240.000 lei, după cum urmează:

- Pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, au fost sancţionaţi 4 angajatori, identificându-se 58 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. S-au aplicat 3 amenzi contravenţionale în valoare totală de 240.000 lei şi 2 avertismente scrise

- Pentru primirea la muncă a persoanelor fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii a fost sancţionat 1 angajator (identificându-se 1 persoană în această situație), aplicându-se 1 avertisment scris.

- În controalele efectuate nu s-au constatat situații de primire la muncă a salariaţilor în perioada în care aceştia au avut contractul individual de muncă suspendat, sau cazuri de primire la muncă a salariaţilor cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

În ceea ce priveşte respectarea prevederilor HG.905/2017 (privitor la completarea si transmiterea REVISAL) au fost efectuate un număr de 170 controale, în urma cărora au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale (4 amenzi amenzi în valoare totală de 19.300 lei și 3 avertismente scrise).

Pentru celelalte nereguli depistate de către inspectorii de muncă în domeniul relațiilor de muncă, angajatorii au fost sancționați cu amenzi în valoare de 44.000 lei.

Tot în luna noiembrie, în domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii au efectuat un număr de 120 controale în urma cărora au fost sancționați pentru neconformitățile constatate un număr de 44 angajatori cu amenzi în valoare de 47.500 lei si 41 de avertismente.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: