03
Vin, Mai

Eveniment

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a avut o nouă întâlnire cu reprezentanții sectorului HoReCa, pe teme propuse de aceștia, invitat fiind noul director executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca.

Prefectul județului a făcut o scurtă prezentare a contextului pandemic și a evoluției așteptate în perioada următoare: „Constatăm cu toții un trend crescător la nivel național, care nu poate ocoli județul Brașov. Specialiștii ne spun că de la jumătatea acestei luni creșterea cazurilor de COVID-19 în România va urma o curbă abruptă, dar care nu va fi una prelungită. În ceea ce privește vaccinarea, chiar dacă ne situăm în top 5 județe, nu suntem la nivelul pe care ni-l dorim, în pofida campaniilor și evenimentelor de vaccinare locale (maratoane, caravane ș.a.) pe care le-am organizat.

Există foarte multă reticență, mai ales în mediul rural, există și multă dezinformare pe această temă. Evident, noi nu depunem armele, ci vom continua campania de vaccinare și în cele 13 centre de vaccinare deschise în județ, și în cabinetele medicilor de familie, și la agenții economici care solicită vaccinarea angajaților, precum și în cadrul unor evenimente. Vaccinarea este, alături, bineînțeles, de respectarea măsurilor de protecție sanitară, cea mai eficientă cale de a opri răspândirea virusului”. 

Răspunzând întrebărilor privind eventualitatea reintroducerii unor restricții, prefectul Mihai Cătălin Văsii a afirmat: „Ce vă pot asigura este că atât eu, ca prefect, cât și membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență vom avea aceeași abordare echilibrată pe care o avem de la începutul pandemiei. Nu dorim să afectăm suplimentar cetățenii și agenții economici, și așa încercați în ultimul an și jumătate. Ne vom conforma, firește, actelor normative de la nivel central și vom lua măsuri pe plan local numai după analize pertinente și amănunțite. Nu vom adopta măsuri doar de dragul de a le adopta, ci având convingerea că acestea vor da rezultate. Altfel spus, vom lua măsuri care să ducă la îmbunătățirea situației, nu la agravarea sau perpetuarea acesteia.

În această săptămână voi propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență actualizarea zonelor cu potențial de aglomerare din localitățile județului, declarate ca atare de comitetele locale pentru situații de urgență, zone în care purtarea măștii de protecție este obligatorie și, de asemenea, reinstituirea obligativității purtării măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, dat fiind că începe școala. Tot în această săptămână, cel mai probabil vineri, voi convoca o ședință cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean și Poliției Locale, pentru a reitera necesitatea unor acțiuni riguroase de control al respectării măsurilor de protecție sanitară”.  

La rândul său, directorul executiv al DSP Brașov, dr. Claudia Bularca, a reamintit reprezentanților HoReCa regulile de protecție sanitară care trebuie respectate pentru reducerea riscului de transmitere a COVID-19 în unitățile din acest sector: triajul epidemiologic al clienților, asigurarea circuitelor pentru personal și clienți, respectarea numărului maxim admis de persoane la o masă, purtarea măștii de către angajați (inclusiv cei vaccinați), revizuirea planurilor de dezinfecție și autocontrol, asigurarea stocurilor de biocide, măști și mănuși de protecție, monitorizarea respectării regulilor de protecție sanitară de către clienți și angajați.   

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: