05
Dum, Mai

Eveniment

Guvernul Cîțu a anunțat anularea majorării salariilor, promisă profesorilor.

"Este pentru a doua oară când actuala Guvernare ia în derâdere dascălii, chiar înainte de începerea anului școlar. Refuzul de a respecta promisiunea majorării salariilor profesorilor este în totală contradicție cu „creșterea fantastică" de 13,6% declarată de Premierul Florin Cîțu.

Reamintim românilor că majorarea care trebuia acordată la 1 septembrie a fost reglementată inițial de Guvernarea PSD, prin OUG 114. Prevederea era ca profesorii să ajungă în avans, la nivelul de salarizare stabilit pentru anul 2022 prin Legea salarizării unitare, la fel cum s-a întâmplat în cazul medicilor. Majorarea trebuia să aibă loc la 1 septembrie 2020, însă termenul a fost prorogat cu un an de către Prim-ministrul de la acea vreme, Ludovic Orban, respectiv pentru 1 septembrie 2021. Însă, nici în acest an nu va avea loc creșterea promisă." spune Alexandra Crivineanu, vicepreședinte PSD Brașov

Ba mai mult, ministrul Educației a declarat că veniturile profesorilor nu vor putea crește după rectificarea bugetară, deoarece sunt o serie de alte priorități în sistemul de învățământ, care necesită finanțare. "Care sunt aceste priorități? De ce nu se văd îmbunătățiri în școli și licee, în prag de nou an școlar?

PSD a susținut mereu educația și învățământul, pilonii unei societăți sănătoase, redând demnitatea profesorilor, toți angajații din învățământ beneficiind de creșteri ale veniturilor.

În ianuarie 2018, odată cu implementarea Legii Salarizării Unitare, salariul brut al asistentului fără vechime cu gradaţie 5 ajungea la 3.579 de lei, iar după creşterile din martie 2018 a ajuns la 4.295 de lei, circa 2.500 de lei în mână. Creşterile s-au resimțit şi la clasele superioare, lectori, conferenţiari şi profesori universitari.

Să luăm exemplul unui conferenţiar fără vechime care încasa în 2016 2.850 de lei brut şi care a ajuns la 4.500 în ianuarie 2018 şi la 5.400 de lei brut în luna martie a aceluiaşi an, după ultimele creşteri, ceea ce înseamnă o creştere netă de la aproximativ 2.000 de lei la 3.200 de lei.

De la 1 decembrie 2018 s-a acordat şi un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%, iar de la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare regulamentul de acordare a sporurilor pentru condiţii vătămătoare", a adăugat Alexandra Crivineanu


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: