05
Dum, Mai

sursa foto: observatornews.ro

Eveniment

Americanii au trecut la Planul B: au trimis elicoptere și trupe în afara aeroportului din Kabul.

Cursă contra cronometru la Kabul pentru evacuarea a zeci de mii de afgani până pe 31 august când talibanii au anunțat că nu vor mai permite trupelor americane să rămână în țară.

Trupele americane controlează aeroportul din Kabul de unde au fost evacuate aproximativ 48.000 de persoane, în principal afgani care lucrează pentru forțe străine. La un summit G7, în cursul zilei de azi, după ora 16.00, liderii aliați îl vor presa pe Joe Biden să întârzie retragerea trupelor după 31 august. 

Talibanii au avertizat că vor fi consecințe dacă trupele străine nu vor fi retrase.

Pe aeroport, exodul continuă

Mii de afgani încearcă să fugă, temându-se de represalii. Oamenii mor în busculade sau sufocați de căldură, scrie BBC. Evacuările se desfășoară în ”ritm de război”, în timp ce forțele străine încearcă să respecte termenul convenit anterior cu talibanii, a declarat un diplomat NATO pentru Reuters.

Cel puțin 20 de oameni au fost uciși în împușcături și busculade de când s-a declanșat haosul pe aeroport. Peste 10.000 de persoane au fost evacuate luni, dar timpul se scurge, deoarece termenul de 31 august se apropie.

Americanii au trecut la planul B: au trimis elicoptere și trupe în afara aeroportului din Kabul

După ce planul A a ușuat, americanii au trecut la planul B. Armata SUA a trimis elicoptere și trupe în afara aeroportului din Kabul pentru a salva americanii blocați, scrie NYTimes. Planul pare să dea roade: 16.000 de persoane au fost evacuate în ultimele 24 de ore, potrivit unui general din armata americană. Trupele americane au efectuat cel puțin două misiuni în Kabul, capitala afgană, pentru a transporta cetățenii americani către Aeroportul Internațional Hamid Karzai, au recunoscut luni oficialii Pentagonulu - operațiuni care par să contrazică afirmațiile repetate de la Casa Albă că americanii nu au probleme în a ajunge la aeroport pentru evacuare, scrie NYPost.

În prima misiune, care a avut loc joi, 169 de americani au fost duși cu trei elicoptere Chinook la aeroport, dintr-un hotel situat la 200 de metri de aeroport. Președintelui Joe Biden a insistat săptămâna trecută că cetățenii americani din Kabul pot ajunge la aeroport în ciuda punctelor de control puse de talibani.

Luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că elicoptere au fost folosite în „cel puțin o altă ocazie”, dar a refuzat să ofere detalii. Associated Press a scris luni că 16 americani au fost transportați cu elicopterul dintr-un loc situat la aproximativ două ore distanță de aeroport, potrivit observatornews.ro.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: