04
Sâm, Mai

sursă foto: libertatea.ro

Eveniment

Tradiția acestei zile se pierde în timp, dar unii istorici cred că își are originile în Franța, atunci când a fost mutată ziua de An Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie.

Alții spun însă că glumele și farsele din această zi datează încă de pe vremea romanilor. De asemenea, o serie de superstiții sunt legate de această zi a farselor și una dintre ele iese în evidență: nu trebuie să te superi în această zi.

În fiecare an, la 1 aprilie, este marcată Ziua Păcălelilor, cunoscută şi ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools’ Day), când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puţin succes, să-i facă o farsă colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcăleşte pe toată lumea.

Tradiţia Zilei păcălelilor de 1 aprilie are rădăcini care se pierd în vechime. Din timpuri străvechi, popoare din Europa au celebrat Anul Nou în jurul datei echinocţiului de primăvară. Însă, odată cu stabilirea datei de 1 ianuarie ca primă zi a anului, cei care uitau de schimbare au devenit victime ale glumelor sau farselor, conform site-ului timeanddate.com.

În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ”Poisson d’Avril” (”peşte de aprilie”).

Superstiții de 1 aprilie

Se spune că cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de 1 aprilie vor fi urmăriți de ghinion tot anul. De asemenea, în cazul bărbaților păcăliți de o femeie frumoasă de Ziua Păcălelilor se spune că vor ajunge să o ia de nevastă, sau, dacă bărbatul este căsătorit, cei doi vor rămâne prieteni foarte buni.

În cazul celor care intenționează să se căsătorească de 1 aprilie, dacă țin cont de superstiții, nu ar trebui să facă acest lucru pentru că mariajul nu va funcționa.

În ceea ce privește copiii născuți de Ziua Păcălelilor se spune că aceștia vor fi norocoși în afaceri, dar vor fi urmăriți de ghinion la jocurile de noroc.

Nu în ultimul rând, cei care nu pun la cale o farsă în această zi se spune că va fi păcălit pentru tot restul anului.

 

sursa: capital.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: