02
Sâm, Mar

Eveniment

UPDATE

În Piața Sfatului au protestat, potrivit martorilor, aproape 1000 de brașoveni. Nu au fost niciun fel de incidente. La ora 18.00, sute de brașoveni s-au strâns în fața Prefecturii Brașov și au scandat lozinci

prin care își manifestau nemulțumirea față de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi Codul penal., Apoi, oamenii au pornit spre Piața Sfatului unde protestează și la această oră. ”Eu, ca ministru al Justiției, în niciun caz nu voi retrage aceste proiecte (grațierea și amnistia - n.r.). La Ministerul Justiției sunt multe puncte de vedere de completare a proiectului care vizează grațierea. Nu putem să stăm cu niște proiecte în sertare și să așteptăm proiecte-minune”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, pentru Antena 3. Guvernul va da un răspuns la solicitarea preşedintelui Iohannis privind retragerea proiectelor referitoare la graţierea şi modificarea Codurilor penale la întoarcerea premierului Sorin Grindeanu în ţară, a spus zilele trecute, notează stiripesurse.ro, Florin Iordache. Ministrul Justiţiei a declarat miercuri că România trebuie să dea o lege a graţierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane.     

Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi Codul penal, promovate de Ministerul Justiţiei, este anunţat pentru astăzi, la ora 18.00, la Prefectură. Manifestări similare, anunțate pe Facebook, sunt programate și în Bucureşti, în mai multe oraşe din ţară, dar şi în străinătate: Copenhaga, Oslo, Londra și Paris., notează stiripesurse.ro. Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsele femeilor însărcinate, ale celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, ale celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi ale celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017. Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: