06
Lun, Mai

Eveniment

De cativa ani incoace, oamenii au inceput sa fie dependenti de smartphones.

Pentru multi, smartphone-ul este primul lucru pe care il verifica dimineata si ultimul inainte de culcare. In prezent, poti folosi un smartphone pentru aproape orice.

Acest lucru a schimbat modul in care folosim Internetul si, in consecinta, a determinat schimbari drastice pe piata de servicii SEO. Este mobile SEO o adevarata mina de aur, care te poate ajuta sa vinzi mai mult, sau o conditie impusa de Google, care iti poate pune bete-n roate? Acesta este subiectul acestui mic ghid despre care vei afla mai multe in cele ce urmeaza!

Ce este mobile SEO?

Principalul scop al mobile SEO este sa ofere o experienta de calitate celor care iti viziteaza site-ul folosind un smartphone. Cei care practica servicii SEO orientate spre mobile au grija ca site-ul sa se incarce rapid, fara probleme, iar continutul sa fie relevant pentru vizitator.

Care este importanta mobile SEO?

Aceasta componenta a serviciilor SEO este cruciala, din mai multe motive. In primul rand, mobile SEO ii ajuta pe vizitatori sa iti viziteze site-ul la momentul potrivit, luand in calcul si locatia acestora. In al doilea rand, traficul (numarul de vizitatori) de pe dispozitive mobile a depasit traficul de pe desktop.  Smartphone-ul este o “extensie” a multor persoane in prezent, iar ca sa ii ajuti pe acestia sa iti gaseasca site-ul vei avea nevoie de servicii SEO orientate catre mobile.

Mobile SEO vs. Desktop SEO

De regula, este important sa urmaresti trei aspecte ale unei strategii SEO: continutul site-ului, performantele acestuia si experienta utilizatorului. Chiar daca scopul optimizarii unui site este acelasi atat pentru mobile, cat si pentru desktop, exista totusi cateva diferente. De exemplu, pe desktop, te adresezi mai degraba unui segment general din populatie, in timp ce mobile SEO este orientat mai degraba local.

Astfel, la o simpla cautare, rezultatele pot sa difere, in functie de dispozitivul folosit pentru acest lucru. De asemenea, exista si alti factori care influenteaza rezultatele, precum locul in care te afli. Asta inseamna ca un ranking bun pentru varianta desktop nu garanteaza neaparat acelasi rezultat pentru varianta mobile. De exemplu, datele structurate (rich results) sunt mult mai proeminente pe variantele mobile ale site-urilor.

Ce este indexarea Google mobile-first?

Importanta unor servicii SEO cu focus pe mobile a fost anuntata de Google in urma cu cativa ani. In iulie 2019, Google a trecut la indexarea mobile-first a site-urilor, insemnand ca “scorul” fiecarui site va fi determinat de calitatea versiunii mobile a acestuia.

Pentru acest lucru, Google a creat versiuni speciale de crawleri, care vor analiza site-ul si determina astfel performantele, continutul si experienta pe care o are un utilizator la accesarea website-ului. De exemplu, bariere precum incarcarea greoaie pe mobile pot conduce la penalizari, motiv pentru care este necesar sa te asiguri ca serviciile SEO pentru site-ul tau pun accentul pe acest aspect.

Ce urmeaza?

In luna mai a anului curent, Google a anuntat un nou factor de ranking: Page Experience. Astfel, pentru prima data, Google va lua cu adevarat in considerare felul in care un utilizator percepe o pagina dintr-un website, cum se deplaseaza pe site, daca intampina dificultati sau traseul sau este unul simplu, rapid si eficient. Se preconizeaza ca acest nou algoritm va vedea lumina zilei in 2021.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: