02
Joi, Mai

sursă foto: planetariubm.ro

Eveniment

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din acest an se va produce, în această seară, și va fi vizibilă și din România!

Maximul acesteia va avea loc la ora 22:25, când aproape jumătate din discul Lunii se va afla în penumbra Pământului, scrie HotNews.ro.

Eclipsa de Lună prin penumbră poate fi observată din diverse locuri din Europa, Africa, Asia şi Australia şi va dura mai bine de trei ore.

Fenomenul astronomic debutează în România (Bucureşti) la ora 20:46, cu intrarea în penumbră, şi se încheie în sâmbătă, 6 iunie, la 00:4, cu ieşirea completă din penumbră.

Tot astăzi, se produce faza de Lună plină la ora 22:18, aflându-se în partea opusă față de Soare, potrivit potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". După eclipsă, puteți identifica cu ajutorul Lunii, stelele din constelația Scorpius. Sub Luna Plină veți avea trei stele una sub cealaltă, care fac parte din „cleștii” scorpionului, iar steaua din stânga lor, foarte roșiatică, este Antares. O stea supergigantă roșie, la sfârșitul vieții.

Eclipsele de Lună sunt mai puţin spectaculoase, dar pot furniza specialiştilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaţiei solare asupra atmosferei şi altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem "citi" particularităţile atmosferei Pământului. De asemenea, eclipsele de Lună pot da informaţii folosite şi pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarţei lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Următoarea eclipsă vizibilă şi din ţara noastră se va produce tot în această lună, pe 21 iunie, şi va fi o eclipsă parţială de Soare. Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din România se va produce pe 16 mai 2022 şi va fi o eclipsă totală de Lună, mai arată sursa citată, potrivit realitatea.net.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: