06
Lun, Mai

sursă foto: USR

Eveniment

Implementarea Bugetării Participative la Braşov, un eşec marca Scripcaru.

Senatorul USR Brașov, Allen Coliban, solicită anularea procesului de implementare a bugetării participative. Modul în care a fost gestionat acest proiect de la bun început ridică numeroase semne de întrebare, fiind lipsit, în toate etapele, de o minimă transparență şi corectitudine față de cetățeni. 

Allen Coliban, senator USR Braşov:

“Mecanismul bugetării participative este o idee bună, pe care am insistat, împreună cu colegii mei din USR, să o implementăm la Brașov cât mai repede. A funcționat cu succes la Cluj-Napoca și la Oradea. La Brașov, a debutat prost și s-a transformat într-un eșec. Ar fi trebuit să fie un proces democratic, civic și transparent, prin care brașovenii să fie încurajați să participe în mod activ la îmbunătățirea calității vieții din orașul nostru. În realitate, a fost un proiect folosit în interes electoral de PNL și de primarul Scripcaru.”

Modul în care a fost implementată bugetarea participativă ridică mai multe semne de îndoială:

1. Lipsa dezbaterilor publice (deși au fost promise)

2. Singura dezbatere publică petema Bugetării Participative a fost organizată de cei doi parlamentari USR de Braşov, Allen Coliban si Tudor Benga, pe 31 ianuarie, la Aro Palace, și a fost transmisă live pe Facebook, în condiţiile în care USR nu are nici măcar un consilier local în CL Braşov.

3. Lipsa transparenței pe partea de evaluare a proiectelor depuse

4. Nu au fost făcute publice criteriile de evaluare a proiectelor și nici competențele membrilor comisiei.

14 proiecte înscrise de către responsabilul PNL Tractorul declarate eligibile pe site-ul Primăriei

Numele domnului de la PNL Tractorul a dispărut, ulterior, de pe site-ul Primăriei. A rămas, însă, în descrierea proiectelelor comasate City Trees (proiecte asemănătoare trecute ca unul singur, conform regulamentului):

https://extranet.brasovcity.ro/ServiciiElectronice-RC/VotBugetare/ViewProiect/1103

Presa locală s-a sesizat la momentul respectiv:

http://litera9.com/bugetarea-participativa-intra-in-etapa-votului-publicului-jocurile-au-fost-facute-capitalul-electoral-merge-la-organizator/

Modificarea etapelor din mers

Au fost adăugate etape și a fost modificat calendarul prevăzut în regulament, fără explicații convingătoare. De exemplu, pandemia nu poate fi invocată ca fiind un motiv pentru prelungirea duratei de votare, intrucât votul se desfăşoară exclusiv online, iar oamenii stau acasă în această perioadă mai mult decât oricând.

Proiecte declarate eligibile propuse de consilieri locali

Consilierilor locali n-ar trebui să li se permită să depună proiecte prin bugetare participativă, aceştia putând propune proiecte direct în Consiliul Local. Totuși, un consilier local PNL a depus proiect pe bugetarea participativă și a fost declarat eligibil.

Proiecte declarate eligibile al căror obiect intră în activitatea curentă a Primăriei și pentru care sunt prevăzute bugete generoase

De exemplu, amenajarea unor toalete, a unor alei/scuaruri sau plasarea de camere de supraveghere la locuri de joacă.

Buget insuficient alocat: 2 milioane de lei

Dacă am avea 16 proiecte câștigătoare cu o valoare de 100.000 de euro fiecare, ar fi nevoie de peste 7.5 milioane de lei, la cursul valutar de azi. Bugetul de două milioane de lei este gândit pentru proiecte care au o valoare de aproximativ un sfert din suma maximală prevăzută. E de așteptat ca valoarea medie a unui proiect să fie mai mare de 26.000 de euro, ceea ce ar presupune alocări suplimentare. Asta în contextul pandemiei, în care comunitatea stânge bani pentru ajutorarea spitalelor și a oamenilor care nu se pot ajuta singuri, din motive obiective.

Allen Coliban, senator USR Braşov:

“Primăria ar trebui să-și ceară scuze celor câteva zeci de brașoveni care au muncit să depună proiecte pentru comunitate și care n-au beneficiat de un concurs corect. În ultima ședință a Consiliului Local Brașov, am cerut anularea apelului de proiecte și revenirea cu un program corect pregătit, spre finalul acestui an. Un program transparent, cu implicarea specialiștilor și a societății civile. Echipa USR le stă la dispoziție pentru consultanță.

Între timp, cu banii care ar rămâne în buget, Primăria ar putea contribui la sprijinirea afacerilor locale afectate de criză, ar putea sprijini mediul cultural brașovean sau ar putea cumpăra tablete pentru elevii din familiile fără posibilități materiale, așa cum a făcut primarul Bolojan la Oradea (https://bit.ly/3bc7usq). Mai mult, Primăria Oradea a anunțat că va amâna derularea unor proiecte pe bugetare participativă pentru a realiza economii. Vorbim de un municipiu cu un buget dublu față de al Brașovului în acest an.”

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: