02
Joi, Mai

Eveniment

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Curtea Constituțională a admis că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă, potrivit digi24.ro.

CE SPUNE AVOCATUL POPORULUI?

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți, la Digi24, că în urma deciziei CCR de a declara neconstituționale unele amenzi date în perioada stării de urgență, amenzile respective nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetățeni în instanță având la bază decizia Curții Constituționale.

„Dacă azi CCR constată neconstituționalitate, este un ajutor pentru judecători, dar nu prin acest fapt se pot anula amenzile. Adică fiecare în parte din cei amendați, vreo 300.000 de mii, trebuie să meargă la instanța de judecată.”, a declarat Renate Weber.

Astfel, procesele verbale nu sunt anulate în lipsa unei decizii a instanței.

„Nici nu îndrăznesc să mă gândesc cât de aglomerate sunt instanțele, că s-ar putea trezi cu zeci de mii de plângeri”, a mai declarat Renate Weber.

Potrivit lui Augustin Zegrean, fost președinte CCR, cine a plătit amenda nu-și mai poate recupera banii dacă s-a scurs termenul de contestare .


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: