04
Sâm, Mai

sursa foto: b1.ro

Eveniment

Duminica Tomii, care încheie Săptămâna Luminată, marchează momentul în care Iisus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în Învierea Mântuiorului.

Această mare sărbătoare a creştinătăţii este una dintre cele închinate sufletelor celor adormiţi.Duminica Tomii este o sărbătoare plină de tradiţii şi obiceiuri diverse, dar din păcate, în 2020, acestea nu vor putea fi respectate ca urmare a măsurilor impuse prin ordonanţele militare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Spre exemplu, pentru cinstirea morţilor, în Banat femeile puneau pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împleteau coșuri din nuiele, în care aşezau ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători.

Tot în această zi, preoţii sfinţeau colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se căutau ape curgătoare, pentru ca orandele să fie purtate de aceste ape în lumea celor adormiţi. După terminarea slujbei, oamenii mergeau în cimitire, pentru a participa la slujba comemorării „blajinilor". După ce îşi plângeau morţii la morminte, oamenii veneau acasă şi puneau masă mare. Există credinţa că, la această masă, sunt prezente şi sufletele celor răposaţi, care cinstesc împreună cu cei vii Învierea Domnului Iisus.

Credincioşii îi pot plânge acasă pe cei înălţaţi la Domnul şi le pot onora amintirea prin rugăciuni, prin aprinderea de lumânări şi, eventual, dacă este posibil, prin împărţirea câtorva bucate.

Rugăciunea care trebuie rostită în memoria celor ridicaţi la Ceruri, pentru ca sufletele lor să-şi găsească liniştea:

,,Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșalele pe care cu cuvântul sau cu lucrul sau cu gândul le-au săvârșit și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri cu verdeață, în locuri de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea și unde cercetarea feţei Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna adormiţilor robilor Tăi, Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiţilor robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit. Amin", notează rtv.net.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: