27
Sâm, Apr

Eveniment

Un pacient cronic al Secției de Psihiatrie din Zărnești este infectat cu COVID-19, rezultatul testului PCR fiind pozitiv, a confirmat telefonic, pentru brasovtv.com, managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov, doctorul Nicușor Bîgiu.

 

Acesta a dispus efectuarea anchetei epidemiologice, potrivit prevederilor în vigoare, astfel încât toți potențialii contacți să fie izolați.

Până la această decizie însă, angajați ai spitalului din Zărnești, speriați, au trimis mesaje la redacție cum că au fost lăsați să plece acasă din unitatea medicală și abia apoi au aflat ce s-a întâmplat în unitatea sanitară.

,,Doctorul Titus Szasz (n.r. medicul coordonator al Secției de Psihiatrie din Zărnești) ,,N-A OPRIT pe nimeni”, scrie un angajat al unității medicale într-un mesaj trimis la redacției. Mai mult, spune omul, ,,Ne-am băut cafeaua la spital, ca între colegi. Dacă nu știi…”

Contactat telefonic, medicul coordonator al Secției de Psihiatrie din Zărnești, Titus Szasz, a închis în grabă telefonul mobil, ce-i drept nu înainte de a spune: ,,Nu pot să vorbesc acum. Îmi pare rău…”

Pacientul depistat pozitiv a devenit suspect cu simptomatologie specifică la data de 01.04.2020.

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, doctorul Nicușor Bîgiu, spune că, inițial, s-au făcut două teste rapide, unul neconcludent și cel de-al doilea negativ. Apoi, s-a trecut la testul PCR care, astăzi, a indicat un rezultat pozitiv. Doctorul Bîgiu spune că, la acest moment, tura de lucru a Secției de Psihiatrie din Zărnești a fost oprită să meargă acasă, s-a găsit cazare și se va sta în carantină, dar se impun măsuri în ceea ce privește personalul, potențialii contacți, vor fi stabiliți raportat la data de 27.03.2020. ,,Să stea cu telefoanele deschise, să li se spună ce să facă!”, a spus doctorul Bîgiu.

,,Pacientul depistat pozitiv va fi transferat de la Secția de Psihiatrie din Zărnești la Brașov, i se vor face investigații și o schemă de tratament, iar apoi, în funcție de gradul de severitate fie va rămâne la secția COVID de la Neurologie – strada Prundului, fie va ajunge la secția spitalului care este situată pe strada Mihai Eminescu. Pe de altă parte, asistentele și infirmierele de la secția COVID de pe strada Prundului, care sunt venite de la spitalul din Zărnești, potrivit turelor de lucru, în număr de 9, vor fi izolate într-o pensiune din vecinătatea Brașovului. Toată tura de lucru de la Zărnești se va caza, de asemenea, la o pensiune din județ, iar cei simptomatici vor fi testați.”, a mai precizat, în urmă cu scurt timp, doctorul Nicușor Bîgiu.

Așadar, de zile bune, mai mulți potențiali contacți au fost și sunt prezenți în comunitate, în familii.

În privința celor doi colegi de cameră ai pacientului testat pozitiv, bolnavii au fost izolați într-un salon al unității medicale.

La Spitalul de Psihiatrie din Zărnești sunt 158 de pacienți internați pe viață, media de vârstă fiind, spun surse medicale, 76 de ani. Vârstnicii fac parte din categoria cu risc maxim.

Întrebat cum se putea infecta pacientul internat, doctorul Nicușor Bîgiu spune că ancheta epidemiologică va stabili cu exactitate ce s-a întâmplat, dar sunt luate în calcul, printre altele, fie varianta ca bolnavul să fi primit mâncare din afara unității, fie posibilitatea ca o asistentă ori o altă persoană, purtătoare fără simptome ale virusului să fi declanșat întreaga situație.

Cu privire la acest caz, doctorița Simona Simion, cea care a fost înlocuită din funcția de coordonator al Secției de Psihiatrie din Zărnești de doctorul Titus Szasz, le-a trimis jurnaliștilor un comunicat de presă, pe care îl redăm integral:  

,,Secția de Psihiatrie Cronici Zărnești  – Cronologia unui dezastru!

Inevitabilul s-a petrecut! Spitalul de Psihiatrie Cronici Zărnești are primul caz confirmat de COVID-19. Iar gravitatea situației este extremă, din lipsa de direcție a managerului Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov, de care aparține secția Zărnești: dl. dr. Nicușor-Florin Bîgiu!

Dar să urmărim desfășurarea evenimentelor.

În dimineața zilei de 31 martie 2020, dl. dr. Bîgiu o sună pe dna. dr. Simion, medicul coordonator al  Secției Zărnești de la acel moment, și o informează că va fi înlocuită de dr. Titus Szasz.

În paralel, dna. dr. Milhem constată o temperatură ridicată la unul dintre pacienții de pe secția ei. Nu o informează pe dna. dr. Simion, dar îi administrează tratamentul corespunzător pacientului cu temperatură.

În acest timp, personalul medical intră în contact cu pacientul.

A doua zi, pe data de 01.04.2020, dl. dr. Titus Szasz, proaspăt numit medic coordonator al secției, sosește la Zărnești și reunește TOT PERSONALUL medical al spitalului într-un raport de gardă. În condițiile în care amenințarea COVID este omniprezentă, în situația în care există restricții serioase cu privire la reunire, în situația în care românii sunt amendați cu sute de mii de lei, pentru că ies din casă, dl. dr. Szasz a considerat că este utilă reunirea personalului în aceeași încăpere.

În data de 02.04.2020, în jurul prânzului se efectuează primele teste cu privire la prezența COVID. Lipsa instruirii se face simțită și acum, unul dintre teste (și așa puține și prețioase) este stricat prin recoltare greșită. Ulterior sunt prelevate probe și trimise spre analiză către Spitalul de Boli Infecțioase Brașov. Nu este respectat protocolul scris al Ministerului Sănătății, ci se urmează o procedură ... dictată prin telefon.

Echipamentul de protecție al personalului a fost bineînțeles inadecvat, dar asta nu este o problemă pentru dl. dr. Bîgiu, ci doar pentru asistentele expuse.

Dnei. dr. Simion i se interzice accesul pe secție de către dl. dr. Szasz, fiind aproape împinsă de către acesta.

Personalul spitalului este TRIMIS ACASĂ. Există pericolul ca familiile să fi fost contaminate?

Data de 03.04.2020: dl. dr. Titus Szasz întârzie plecarea schimbului de noapte. Nu numai atât, el și convoacă un raport de gardă. Asta deși EXISTA UN PACIENT SUSPECT COVID.

Schimbul de noapte pleacă acasă, iar schimbul de zi intră în tură. Și ... surpriza: se confirmă cazul COVID.

Putem porni de la premisa că a fost infectat întreg personalul? Cred că da!

Cine este vinovatul, din punctul de vedere al d-lui. dr. Bîgiu? Dna. dr. Simion, pe care tocmai o schimbase din funcție cu o zi înainte!

NU, domnule manager interimar! DVS. sunteți vinovatul!

Nu aveți de unde să știți, dar există motive serioase pentru care comanda nu se schimbă în timpul unui asalt. În situații de criză nu se ia un „comandant” de 3 bolnavi și se pune să coordoneze 160 de bolnavi în plină criză.

Consiliul Director al Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov v-a atras atenția să nu efectuați rocade în plină criză, în situația în care spitalul nu este pregătit de primirea bolnavilor COVID. Ați ales să treceți peste Consiliul Director.

Consiliul de Administrație al Spitalului vă spune că este necesar acordul scris al DSP. Ați înțeles să treceți și peste aceasta.

Ați spus că vă asumați decizia și ați înaintat o adresă scrisă de mână în care vă asumați, contrar tuturor recomandărilor, schimbarea conducerii de la Zărnești.

Ei bine, harababura, pe care ați creat-o pentru a vă satisface ambițiile personale se va lăsa cu morți.

Și, înainte de a apărea primii morți și la spitalul de lângă Poarta Schei, vă întreb: ați realizat circuitele de transport? Separați bolnavii COVID de ceilalți pacienți? Cum sunt acești bolnavi (deosebit de contagioși) alimentați?

Nu au trecut nici două zile de când un pacient pozitiv COVID era plimbat fără niciun fel de măsuri de protecție prin fața spitalului condus de dvs.

Iar dvs. d-le. dr. Szasz, puteți să ne spuneți ce v-a determinat ca în plină pandemie să adunați în mod repetat întreg personalul medical al Secției de Psihiatrie Cronici Zărnești în aceeași încăpere?

Cine își asumă răspunderea pentru lipsa echipamentului asistentelor, care au recoltat probele? Cine își asumă absența oricărui combinezon de protecție? Cine își asumă lipsa TOTALĂ a măștilor corespunzătoare? Cine își asumă decesele (ale pacienților, ale familiilor personalului și ale personalului), d-le. dr. Szasz și d-le. dr. Bîgiu?”

UPDATE

Comunicat de presă al managerului Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov, doctor Florin-Nicușor Bîgiu:

,,Cu privire la informațiile apărute în presă, în legătură cu Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie din Brașov,

în calitate de manager interimar al acestei unități medicale fac următoarele precizări:

-  spitalul a primit acordul D.S.P. Brașov pentru a deveni unitate Covid-19. Acest acord a fost primit în conformitate cu Ordonanța militară de instituire a stării de urgență, după analizarea circuitelor, spațiilor, dotărilor și schemei de personal. Parterul unității este dotat cu console de oxigen de înaltă presiune la 16 paturi, 2 ventilatoare portabile (dotări realizate în 2019), aparate din categoria “monitoare funcții vitale” la toate cele 16 paturi, infuzomate și injectomate. Această dotare minimă a permis și aprobarea fondurilor pentru achiziția de ventilatoare.

- declanșarea “planului alb” la nivelul unității medicale s-a făcut cu notificarea prealabilă a Consiliului Județean, a Instituției Prefectului, a Direcției de Sănătate și Asistență Medicală și a Direcției de Sănătate Publică din Brașov;

- în urma observațiilor, întemeiate, ale colegilor neurologi aflați în grupele stabilite pentru primirea pacienților COVID-19, am răspuns prin angajarea unui medic de boli infecțioase și prin detașarea unui medic internist astfel încât să se constituie o echipă multidisciplinară, capabilă să trateze această patologie (spitalul are la acest moment un etaj ocupat);

- decizia de înlocuire a medicului coordonator al Secției de Psihiatrie din Zărnești s-a luat în contextul aprobării modificărilor de structură – conform adresei primite la data de 30.03.2020 - ce presupun relocarea Compartimentului Psihiatrie Cronici situat pe strada Mihai Eminescu în cadrul Secției Psihiatrie din Zărnești, dar și pentru a înlătura o oarecare “laxitate” în aplicarea protocolului de lucru privind supravegherea, controlul și limitarea infectării cu COVID-19 la Secția Psihiatrie din Zărnești ( prevederile protocolului au fost comunicate personalului, sub semnătură, în data de 03.03.2020, cu triaj obligatoriu al personalului de cel puțin două săptămâni). Numirea noului medic  coordinator, Tiberiu Szasz, s-a făcut la data de 01.04.2020, - pacientul menționat în materialele de presă ca fiind infectat cu noul coronavirus prezentând febră încă din data de 31.03.2020. Cazul a fost identificat și investigat de noul coordonator al secției. Pacientul are o dată probabilă a contaminării - înainte de 25.03.2020;

- ancheta epidemiologică realizată pentru acest caz a constatat, similar situației din Suceava, lipsa de aderență a unei părți a personalului (8 persoane) în privința folosirii măștilor și mănușiilor în data de 30.03.2020, dar și anterior, în contextul în care restul personalului (36 de persoane) purta măști și mănuși. Până la acest moment nu a fost indentificat un link epidemiologic cu clusterele de vecinătate, fiind vorba, cel mai probabil, de un purtător sănătos al virusului;

- le mulțumesc doctorilor Dobrescu și Pintea pentru realizarea anchetei epidemiologice, dar și medicului Andreea Moldovan pentru consiliere;

- de luni, 06.04.2020, vom începe testările PCR-RT pentru personalul Secției Psihiatrie din Zărnești, la un laborator privat. Testarea pacienților-contacți, în număr de doi, este la acest moment în curs;

-  la data declanșării “planului alb” al ministrului Sănătății, au fost solicitate stocurile de materiale sanitare cu privire la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie. Datele au fost prezentate public în cadrul unei teleconferințe cu prezența presei, organizată de conducerea Consiliului Județean.

- în contextul dat, reamintesc atribuțiile legale ale directorului medical: “11. participă, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale în caz de dezastre, epidemii şi în alte situaţii speciale.

Dacă angoasa de după constituirea primelor două comitete de criză, în care s-a pregătit spitalul pentru situații deosebite, frânează procesul firesc al lucrurilor, ce facem? Așteptăm să treacă pandemia de la sine…? Uităm de pacienții care, fizic, nu au unde să fie internați…? Menținem spitalul “clean” până când trece pandemia….? Ne luăm concedii, demisionăm, facem hârtii de “înfierare” ca să fim iertați dacă nu iese totul bine…? Răspundem… la butoane??

În încheiere, dacă ar fi să vorbească medicul Nicușor-Florin Bîgiu, nu managerul interimar al Spitalului de Pasihiatrie și Neurologie din Brașov, ar spune în felul următor: media i-a forțat pe doctori să practice medicină “defensivă” din cauza fricii de malpraxis, din cauza înfierării , “ridicării în furci, în Piața Sfatului”! Câtă abnegație când un medic greșește…! Acum e momentul nostru, al doctorilor, așa cum se spune în multe țări occidentale! Lăsați-ne să ne facem meseria! Aveți timp suficient, după pandemie, să ne expuneți în Piata Sfatului… Vom fi obosiți și fără resurse ca să vă mai răspundem, marcați de morții pe care îi vom vedea. Vom fi pradă ușoară atunci... Judecați-mă pentru ce nu am făcut, niciodată, însă, pentru ceea ce am făcut!"

Subsemnatul Dr. Szasz Titus, medic primar psihiatru, va aduc la cunostinta urmatoarele:

La sosirea mea pe Sectia Cronici a SCPN BV am constatat ca personalul este nepregatit in privinta masurilor de protectie si nu purta echipament minimal de protectie.

Am dispus ca toata lumea sa poarte masti si manusi de protectie, sa fie limitat accesul intre sectii. Poarta de acces a spitalului era deschisa, am dispus sa fie inchisa, sa nu intre nimeni, sa se faca control strict la usa de intrare in spital.

Am dispus sa se limiteze accesul intre etajele si aripile etajului, supravegherea pacientilor, a circulatiei acestora, avand in vedere particularitatile patologiei psihiatrice (lipsa constientizarii pericolului actual, colaborarea refractara a unor pacienti) in contextul afectiunilor severe pe care la prezinta.

Am subliniat in repetate randuri importanta masurilor de igiena si aplicarealor stricta si consecventa.

Am refacut graficul de lucru al personalului astfel incat personalul sa lucreze in ture mai lungi, aceasta pentru a scadea numarul de intrari si iesiri din spital si a reduce astfel riscul de contaminare, de asemenea pentru a decongestiona sectia.

Reamintim ca suntem nevoiti sa muncim cu foarte multi pacienti care nu inteleg pericolul actual  intr-un spatiu restrans.

Referitor la acuzatiile care mi se aduc mentionez ca intalnirile cu personalul au acoperit doar cateva minute, s-au facut pentru implementarea masurilor si regulilor de conduita speciala pe care le presupune situatia actuala, s-au facut cu personal pe care nu l-am intalnit anterior, intrat in ture, pentru a  constientiza situatia actuala, pentru a uni si linisti personalul care, in conditiile actuale prezinta un grad de anxietate ridicat in fata unui pericol iminent.

De asemenea dezmint categoric orice forma de agresivitate asupra doamnei doctor Simona Simion, atat verbala cat si fizica. Dansa nu a respectat norme minime de deontologie medicala in raport cu colegi medici si cu personalul mediu si a refuzat orice  orice forma de colaborare.

Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor din personal care se mobilizeaza si implica activ si care trebuie sa munceasca in conditii grele, foarte stresante pe o durata de timp mult prelungita. De asemenea trebuie sa multumesc voluntarilor care ne-au sarit in ajutor, care au asigurat mancare calda personalului ramas in spital sau aflat in autoizolare, celor care ne-au pus la dispozitie materiale de protectie pe termen lung.

CITEȘTE:

Medic din Brașov, SEMNAL DE ALARMĂ!


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: