03
Vin, Mai

Eveniment

Premierul Ludovic Orban face anunțuri foarte importante, în această seară, despre instituirea stării de urgență în România de luni, 16.03.2020.

Președintele României, Klaus Iohannis, a decretat, sâmbătă, stare de urgență de săptămâna viitoare.

Anunțurile premierului le găsiți AICI .

,,Vreau să încredințez cetățenii români că vom lua doar măsurile absolut necesare. E nevoie de medicamente și echipamente datorită cererii mari. Pentru asta avem nevoie de proceduri de achiziții imediate, pentru funcționarea întregului dispozitiv de acțiune împotriva acestui virus. (...) Luăm în calcul limitarea creșterii prețurilor și plafonarea prețurilor la mănuși, măști, biocide și dezinfectanți. Orice măsură impusă, va fi una absolut necesară.

Mi-am făcut rezultatul testului pentru coronavirus, este negativ, dar am obligația să stau 14 zile în stare de izolare. Stau în izolare într-o reședință a RAAPPS, unde mi se permite să-mi exercit prerogativele de premier. Puteam să stau acasă.

Fac un apel la calm,  la responsabilitate, să fie respectate măsurile pentru că orice măsură luată este menită să vă ferească de contaminarea cu acest virus, a spus Ludovic Orban.

Cu privire la declararea stării de urgență, va exista o formă finală a decretului prezidențial, cu toate măsurile care se iau. Forma finală a decretului cu privire la decretarea stării de urgență va fi prezentată de președinte.

Printre măsuri, am introdus și posibilitatea rectificării bugetare spre deosebire de termenul prevăzut, pentru nevoile reale în domeniul sănătății, apărării și nu numai.

Va scădea numărul de internări pentru alte cazuri.

Se va asigura un buget pentru spitale fie la nivelul lunii decembrie a anului trecut, fie la nivelul lunii ianuarie a acestui an.

Am gândit măsura de plată a concediilor medicale care nu au fost decontate de CNAS, ceea ce înseamnă mărirea bugetului.

În ceea ce privește cozile de la magazine, nu trebuie să vă schimbați ritmul de aprovizionare. Dacă cumpărați mai mult decât de obicei, îi poate lipsii pe alții. Nu există risc real să apară penurie pentru vreun produs.

 A existat o presiune mare să închidem granițele, dar am încălca drepturile cetățenilor romîni care vor să vină în România. Trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare la domiciliu. Cine vine din Italia trebuie să stea în carantină 14 zile, iar dacă nu prezintă niciun simptom se poate duce la familie. A avea cea mai mică suspiciune că ai virusul, te duci în comunitate și transmiți virusul, e aproape cum ai trage cu pistolul în ceilalți. Este un act de responsabilitate și conștiință față de semeni.

Nu s-a discutat niciodată despre închiderea Bucureștiului.  

Activitatea economică trebuie să funcționeze, dar cu respectarea tuturor normelor prevăzute. 

Există o flexibilitate a Comisiei Europene, că va exista o relaxare financiară în ceea ce privește deficitul bugetar.

Starea de urgență va fi instituită potrivit legii, pentru 30 de zile, spune Ludovic Orban. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: