19
Dum, Mai

Eveniment

Şefii PSD Arad şi cei de la Drumuri şi Poduri au "picat" pe mâna martorului aflat sub protecţie, "Maria Stamate", care, în luna iunie, a devoalat mecanismul prin care PSD Arad producea bani.

Din investigaţii a rezultat că P.S.D. Arad primea bani din pretinse fapte de luare de mită, iar unele sume dintre acestea au fost puse la dispoziţie chiar de către martora protejată.

Procurorii arată în dosarul transmis instanţei supreme că investigaţiile au pornit de la denunţul martorei cu identitate protejată Maria Stamate, care a adus la cunoştinţa organelor judiciare împrejurarea că are calitatea de controlor de trafic în cadrul Agenţiei de Control şi încasare Nădlac II, aflată în subordinea D.R.D.P. Timişoara din cadrul C.N.A.I.R.

Martora a sesizat organele judiciare cu aceea că, la nivelul agenţiilor de încasare şi control situate în punctele de frontieră, există o practică a persoanelor cu funcţii de conducere de a pretinde şi primi sume de bani de la controlorii de trafic pentru a li se asigura protecţia la locul de muncă.

Aceasta a mai arătat că banii pe care ea şi majoritatea colegilor săi erau nevoiţi să îi plătească sunt pretinşi de Cristian Horgea, şeful Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II.

În cuprinsul declaraţiilor sale, notează procurorii, Maria Stamate, căreia i s-a conferit şi statutul de martor ameninţat, a mai arătat că suma de 700 de euro pe care trebuia să o plătească lunar acoperea veniturile salariale ale unui controlor de trafic.

Martora a mai arătat că persoanele cărora le remitea sume de bani, pretindeau că acestea fac parte dintr-un sistem mai amplu de colectare, ei având obligaţia de a remite respectivele sume mai departe, la Organizaţia Judeţeană Arad a Partidului Social Democrat, pentru a fi numiţi şi menţinuţi în funcţiile pe care le deţin.

,,Aspectele reclamate iniţial de Stamate Maria au fost investigate de organele de anchetă, reieşind că Horgea Cristian, Munteanu Bogdan şi Miuţescu Elisabeta, pentru a asigura protecţia martorei la locul de muncă pretind şi primesc în mod constant sume de bani, (26 de acte materiale distincte)", se mai arată în dosar.

Anchetă fulger

Procurorii DNA Timişoara s-au mobilizat urgent, iar pe 19 iunie l-au adus la audieri pe Munteanu Bogdan, la vremea respectivă şef al Departamentului Venituri din cadrul D.R.D.P. Timişoara, care a recunoscut în totalitate faptele reţinute în sarcina sa, arătând că, într-adevăr, pentru a fi numit şi mentinut în această funcţia de conducere era necesar să colecteze sume de bani de la subalterni sau din alte activităţi licite, pentru a fi predate la Organizaţia Judeţeană a P.S.D. Arad sau lui Dorel-Gheorghe Căprar, preşedintele organizaţiei, care, la rândul său, pretindea că le depune la partid sau le remite direct preşedintelui P.S.D. la nivel naţional de la vremea respectivă.

Munteanu s-a spovedit anchetatorilor şi le-a spus că, distinct de colectarea sumelor de bani de la subalterni, controlori de trafic, exista practica de a se obţine sume de bani din angajarea unor noi persoane în cadrul D.R.D.P. Timişoara, prin fraudarea concursurilor sau examenelor, sume de bani care se colectau tot la organizaţia de partid. Acesta a declarat că el a fost desemnat să se ocupe de organizarea în mod fraudulos a acelor examene atât în anii precedenţi, cât şi în anii viitori, pentru viitoare angajări ale unor persoane care să fie dispuse să plătească sume de bani pentru angajări.

Astfel, acesta a devenit colaborator al DNA Timişoara şi a evidenţiat faptul că posturile vacante din cadrul D.R.D.P. Timişoara urmau a fi ocupate prin exercitarea influenţelor politice de către Căprar, preşedintele Organizaţiei Judeţene a P.S.D. Arad, Cristian Ispravnic şi Cristian Horgea, ambii având calitatea de vicepreşedinţi ai acestei organizaţii.

Troc cu posturile de controlori

Practic, cele cinci posturi de controlor de trafic care erau vacante în acel moment, în cadrul D.R.D.P. Timişoara, și urmau a fi ocupate numai după ce se analizau la nivel de conducere a partidului ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină lui Dorel-Gheorghe Căprar, existând şi situaţii în care candidaţilor care aveau susţinere politică nu li s-a mai pretins şi remiterea unor sume de bani.

Distinct de folosirea influenţei politice pentru ocuparea posturilor de controlor de trafic, arată anchetatorii, în cauză s-a stabilit că Ispravnic Cristian, care are şi calitatea de director general regional al D.R.D.P. Timişoara, a acceptat ca 5 posturi să fie ocupate prin fraudarea concursurilor în schimbul unor sume de bani ce urmau a fi negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană. Horgea a pretins că patru din cele cinci posturi trebuie să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 100 de euro şi 10.000 de euro, iar Mircea Lucaciu (numit între timp şef al Departamentului Venituri) a acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro.

În ceea ce-l priveşte pe Căprar, acesta a pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria Organizaţiei Judeţene a P.S.D. Arad, notează stiripesurse.ro.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: