05
Dum, Mai

sursa foto: D.A.S. Brașov

Eveniment

,,În data de 30.09.2019 orele 11.00 la sediul Direcției de Asistență Socială Brașov din str. Panselelor, nr. 23 s-a organizat o întâlnire cu tema ”Riscuri și vulnerabilități la persoana vârstnică – metode de prevenție și soluționare”.

Scopul întâlnirii a fost identificarea unor soluții concrete pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea actuală în procesul de furnizare a serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice.

La această întâlnire de lucru au participat reprezentanți ai:

- furnizorilor de servicii sociale publici și privați din municipiul și județul Brașov;

- Camerei Notarilor Publici din Brașov;

- Judecătoriei Brașov;

- Serviciului Autorității Tutelare din cadrul Primăriei Municipiului Brașov;

- Spitalului Clinic Județean de Urgență;

- Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov;

- Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov;

- Direcției de Asistență Socială Brașov.

Dintre problemele abordate amintim următoarele aspecte:

dificultățile întâmpinate în procesul de instituire a unei măsuri de reprezentare a persoanelor vârstnice lipsite de capacitate de exercițiu;

obligația legală de întreținere a persoanelor vârstnice;

importanța ce trebuie acordată actelor de înstrăinare a bunurilor imobile aparținând persoanelor vârstnice;

transmiterea activului succesoral al persoanelor vârstnice după decesul acestora.

 În urma dezbaterilor a reieșit necesitatea acută a aplecării legislativului asupra problematicii riscurilor la care este espusă persoana vârstnică, participanții în unanimitate, fiind deschiși în redactarea unei scrisori deschise care va cuprinde situații punctuale întâlnite în practică ce va fi transmisă Parlamentului României pentru a lua măsurile ce se impun ( spre exemplu promovarea unui proiect de act normativ care să prevadă constituirea unui așa numit corp al tutorilor/curatorilor din rândul cărora să poată fi desemnată persoana care să-și asume reprezentarea drepturilor și intereselor persoanelor vârstnice precum și administrarea bunurilor acestora în situații excepționale). 

Întâlnirea face parte din categoria ședințelor publice organizate la inițiativa instituției în scopul creșterii transparenței decizionale în administrația publică și totodată se circumscrie evenimentelor organizate pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită în fiecare an la data de 01 octombrie”, se precizează într-un comunicat de presă al D.A.S. Brașov..


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: