05
Dum, Mai

Eveniment

Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit.j) din Constituţie, art.48 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi al prevederilor Legii nr.189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, a luat în dezbatere iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”, care viza alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături).

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.

Pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care 120.000 validate de primării şi depuse la Curte împreună cu inițiativa. Inițiativa cetățenească depusă de grupul parlamentar USR prevedea alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Aceasta, în condițiile în care în 2011 a fost modificată legislația, astfel încât alegerile locale să aibă doar un tur de scrutin.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: