18
Sâm, Mai

sursă foto: moldova24.info

Eveniment

În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Floriilor pică cu o săptămână înaintea Paștelui.

Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un măgar. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței. Copiii Îi strigau cuvinte de laudă.

Creștinii sărbătoresc Floriile cu bucurie, dar și cu înțelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeții. Strâns legată de sărbătoarea Floriile este și ”Sâmbăta lui Lazăr” sau ”Sâmbăta morților”. Se știe că IIsus l-a înviat pe Lazăr din morți, fapt ce simbolizează potențiala înviere a oamenilor a biruinței vieții asupra morții.

Momentul întâmpinării lui Iisus este la Ierusalim, cu ramuri de finic este recreat și în prezent, în sărbătoarea Floriilor. Ortodocșii din țările care locuiesc în zone unde nu cresc palmieri sau smochini, precum românii sau rușii folosesc, în locul acestora, ramuri de salcie la această sărbătoare, potrivit a1.ro.


Tradiții de FLORII (superstiţii)

- Se spune că de Florii nu este bine să te speli pe cap, pentru că vei albi. Cei care totuşi vor să o facă trebuie să folosească apă sfinţită

- Se spune că cel care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune.

- Tot în ziua de Florii se poate mânca pește, deși este încă perioada postului Paștelui, fiind zi de dezlegare.

- O altă denumire dată sărbătorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru că în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.

- În ajun de FLORII, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spala pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui par înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii. Obiceiul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere, potrivit protv.ro.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: