26
Vin, Apr

sursa foto: ziare.com

Eveniment

Fostul şef al DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman, şeful Secţiei a 2-a din DNA, Marius Bulancea, și fostul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, respinşi de Tudorel Toader pentru posturile de procuror european delegat din partea României, îi cer explicaţii ministrului Justiţiei.

„Vă solicităm să ne comunicați care a fost metodologia de evaluare a candidaturilor folosită de membrii comisiei, criteriile avute în vedere și ponderea acestora, punctajul minim care trebuie întrunit și punctajul care ne-a fost acordat cu privire la fiecare criteriu, precum și eventualele argumente care au justificat acest rezultat”, au solicitat cei trei procurori într-o cerere depusă la Ministerul Justiţiei.

Aceștia au explicat şi motivul pentru care solicită lămuriri de la Tudorel Toader.

„Informațiile ne vizează în mod direct și ne sunt necesare pentru a identifica domeniile cu privire la care ar trebui să aprofundăm formarea profesională pentru a putea participa la alte proceduri ulterioare pentru numirea în funcții în cadrul Ministerului Public sau al unor instituții europene.

Respingerea tuturor candidaților presupune faptul că, din perspectiva comisiei, nu am îndeplinit una sau mai multe dintre cerințele prevăzute în art. 16 din Regulamentul Consiliului nr. 1939/2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO), ceea ce ne poate prejudicia din perspectiva vocației de a ocupa o funcție cu un profil profesional similar.

În condițiile în care atât criteriile pe care trebuie să le îndeplinească procurorul european, cât și procedura de selecție a candidaților sunt stabilite prin acte normative cu putere de lege, avem dreptul de a cunoaște modalitatea în care procedura s-a desfășurat, pentru a aprecia dacă ne-au fost afectate interesele legitime și dacă sunt necesare demersuri pentru apărarea acestora”, se arată în cererea celor trei procurori.

Miercuri, Ministerul Justiţiei a anunţat că i-a respins pe toţi cei 5 candidaţi pentru posturile de procuror european din partea României. Conducerea ministerului trebuie să propună trei candidaţi din partea României, dar nu a selectat niciunul.

Procurorii Marius Bulancea şi Cătălin Borcoman au fost consilierii fostului procuror general al României Laura-Codruţa Kovesi. La DNA, Bulancea a instrumentat dosarul Elenei Udrea, soldat cu condamnarea fostului ministru, notează g4media.ro.

Cei trei procurori au protestat față de modificările la legile Justiţiei. Borcoman a ieşit în stradă, iar Horodniceanu a criticat modificările din postura de şef DIICOT şi de membru al unei asociaţii de procurori.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: