26
Vin, Apr

sursa foto: libertatea.ro

Eveniment

Copiii și adolescenții reprezintă categorii de persoane cu un risc victimal crescut din cauza capacităţii reduse de anticipare a pericolului, a  discernământului diminuat, dar  și din cauza naivităţii.

Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă în care tinerii sunt tentați să încerce să se ,,distreze”, folosind articole pirotehnice de divertisment, fără să conștientizeze pericolele la care se expun. Tocmai de aceea, părinţii, profesorii și nu în ultimul rând poliţiştii trebuie să-i înveţe pe aceştia cum să evite anumite situaţii care îi pot transforma în victime, atât fizic, cât și din punct de vedere legal.

,,Așadar, învățați-i pe copii că:

1. Este strict interzis să  utilizeze materiale  pirotehnice (artificii, petarde și pocnitori) !

2. Nu trebuie să dea curs provocărilor și să evite utilizarea acestor  produse în cazul în care le sunt oferite

3. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă

4. 16 ani este vârsta minimă de la care pot fi utilizate materiale pirotehnice de tipul: steluțe, lumănâri scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți, cu stricta respectare a instrucţiunilor de utilizare înscrise pe ambalaj.

5. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârste sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Pentru prevenirea oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri), generate de nerespectarea  legislației privind obiectele pirotehnice, recomandăm:

Respectați instrucțiunilor de utilizare înscrise pe ambalajul articolelor pirotehnice;

Interziceți utilizarea artificiilor, petardelor și pocnitorilor de către copii, informați-vă  cu privire la riscurile la care vă expuneți ;

Păstrați articolelor pirotehnice în locuri sigure, la care copiii nu au acces ;

Nu vă jucaţi cu petarde şi artificii și respectați legislația în vigoare privitoare la achiziționarea/utilizarea materialelor pirotehnice”, se precizează într-un comunicat al I.P.J. Brașov, remis redacției.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: