19
Dum, Mai

sursa foto: activenews.ro

Eveniment

Situație fără precedent, astăzi, în ședința de plen a Consiliului Local Săcele.

La inițiativa primarului PSD Virgil Popa, un proiect de hotărâre supus dezbaterii prevedea nici mai mult nici mai puțin decât dosirea unor informații de interes public, pe care legea care le gestionează prevede foarte clar că pot fi puse la dispoziția oricărui cetățean interesat. Simplu, Popa și-a dorit o hotărâre de Consiliu Local, mai presus de lege!

Spre exemplu, informațiile din devizele lucrărilor publice, făcute, evident, din bani publici, primarul Virgil Popa le-ar fi dorit puse… la sertarul cu secrete. În același loc și-ar fi dorit „cârmaciul” de la Săcele să ajungă și alte documente importante din primărie, pe motiv că ele conțin date personale și, astfel, nu pot fi puse la dispoziția celor interesați. Fals însă! În astfel de situații, documentele se anonimizează, iar celelalte informații pot fi puse la dispoziția cetățenilor.

În încercarea de a-și pune planul în aplicare, primarul Virgil Popa a întocmit, după bunul plac, peste legea numărul 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, două liste distincte: una cu documente accesibile publicului și una cu documente exceptate. Ca să dea aparență de legalitate demersului, Popa și compania au sperat să se voteze, în ședința de plen a Consiliului Local Săcele, o hotărâre care să permită, practic, ascunderea unor informații care, în realitate, sunt publice.

Opoziția din Consiliul Local Săcele însă, formată din consilierii PNL, PMP și UDMR nu a votat favorabil proiectul social-democraților. Astfel, modul în care sunt cheltuiți banii la Săcele rămâne public pentru orice cetățean. Asta indiferent de tipul investițiilor – de la asfaltări ori lucrări de canalizare, până la cartiere rezidențiale și hoteluri pe terenul fostului camping din zona Dârste de exemplu, o surpriză neplăcută care li se pregătește, de luni bune, săcelenilor.

Rămâne de văzut ce are, de fapt, de ascuns primarul PSD Virgil Popa, din ce cauză ar fi vrut ca o parte dintre documentele Primăriei Săcele să rămână departe de cei care cotizează la bugetul local și au, practic, tot dreptul să știe ce se întâmplă cu banii lor.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: