04
Sâm, Mai

Social

Revedere cu emoții pentru sașii din Măieruș. După zeci de ani de când au părăsit România, aceștia au reușit, cu sprijinul autorităților locale, să se reunească pe meleagurile natale.

Întâlnirea sașilor s-a desfășurat într-un cadru festiv, de la care nu au lipsit mâncărurile tradiționale și nici muzica fanfară. În sunet de fanfară, așa au fost întâmpinați sașii din Măieruș. Pentru prima dată, localitatea brașoveană a organizat o astfel de întâlnire între actualii și vechii locuitori ai comunei. Împreună pe meleaguri natale așa s-a intitulat reuniunea.
„Este prima ediție a întâlnirii sașilor care au plecat din Măieruș și după o întâlnire în Germania, unde am fost invitat și eu, am hotărât împreună cu comitetul de conducere din Germania să organizăm un festival, Împreună pe Meleaguri Natale, cu sașii din Germania”, a declarat Nistor Boricean, primar Măieruș - PNL

                Pe lângă oaspeții din Germania, locuitorii din Măieruș au mai avut parte de o vizită neașteptată. Președintele Consiliului Județean Brașov împreună cu președintele PNL, Ludovic Orban, au venit să-i felicite pe organizatori dar i să le ureze sașilor un bun venit acasă. „Preocuparea noastră este să refacem legăturile pe care le-am avut cu comunitatea sașilor. De fapt ei sunt locuitori ai acestor meleaguri și mă bucură că de fiecare dată ei vin în sprijinul activităților pe care noi le desfășurăm, fie pe parte administrativă fie pe parte culturală”, a spus Adrian Veștea, președinte Consiliul Județean Brașov – PNL. „Eu însumi sunt brașovean și am trăit alături de sași. Când aveam formație, la liceu și la facultate, chiar am cântat la baluri săsești și am avut mulți cunoscuți și prieteni sași. Verișoarele mele au făcut liceul la Johanes Honterus și mi-a părut enorm de mult rău pentru faptul că atât de mulți sași au plecat din România”, a precizat Ludovic Orban, președinte PNL.

Printre sașii care au revenit la Măieruș s-au regăsit și cei care fac parte din conducerea comunității săsești stabilită în Germania. Cu ajutorul lor, întâlnirea de la Brașov a fost posibilă. „Este singura cale pașnică să trăim împreună în continuare în această Europă unită. Pentru acest lucru se fac astfel de serbări. Și întâlnirea aceasta sper să fie un început pentru o bună colaborare”, ne-am spus Harald Johannes Telgi, președinte Comunitatea Sașilor din Măieruș.

                Autoritățile din comuna Măieruș speră ca astfel de întâlniri între comunitățile sașilor și românilor să se organizeze din ce în ce mai des.

 

 



 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: