20
Lun, Mai

Așa arată acum prima școală de fete din România, de la Predeal

Social

Prima școală de fete din România a fost la Predeal. A fost închisă în anul 1990, iar de atunci a ajuns într-un stadiu avansat de degradare.

Primăria a obținut o finanțare de aproape două milioane de lei de la stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală și o va reabilita până în 2019. Astfel, din acest an clădirea va intra într-un proces de restaurare. Mulți ani, clădirea a fost lăsată în paragină. Procesul de reabilitare va include consolidarea fundației și a elementelor ce țin de structura de rezistență. Apoi, școala va fi izolată termic.

Va intra în circuitul turistic. Mănăstirea Sfântul Nicolae este cea mai veche clădire din Predeal. A fost și ea reabilitată, însă cu bani de la Consiliul Local. Până pe 7 august, la Predeal se desfășoară Simpozionul Internațional de Artă Contemporană.

Pictori din Germania, Grecia, Bulgaria, Ucraina, România, Moldova și Slovenia vor explora trasee culturale și vor picta secvențe din peisajul Predealului. 50 de copii din Predeal participă la acest simpozion. Tehnica olăritului este predată de adevărați experți în domeniu. Și costumul popular tradițional din Predeal poate fi văzut la acest simpozion. Copiii din localitate au accesul gratuit la atelierele desfășurate la Mănăstirea Sf Nicolae. 

Articole sugerate

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: