29
Vin, Mar

sursă foto: curier.ro

Nicio Categorie

Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după postul Paştelui, începe astăzi, 15 noiembrie, şi se încheie în 24 decembrie.

În cele 40 de zile, cei care postesc pot mânca doar produse vegetale, fără carne şi lactate, iar în toate zilele de sâmbătă şi duminică au dezlegare la peşte. Iată ce tradiţii şi obiceiuri trebuie respectate în această perioadă!

Tradițiile și obiceiurile următoarelor 40 de zile

Credincioşii se pregătesc pentru perioada de post îna­intea sărbătorii Naşterii Domnului. Ieri a fost Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, ultima zi în care creştinii au mai putut mânca “de dulce”.

În ziua de Lăsata secului, gospodarii de la sate mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuică şi vin nou.

Resturile de la masa de Lăsata secului se aruncă doar spre răsărit, altfel păsările se vor răzbuna şi vor ciuguli toată recolta de boabe.

Femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes de Lăsata secului, pentru ca gospodăria să nu fie lovită de rele şi de boli.

Dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor cobori în sat.

Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este şi astăzi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nici o urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

De asemenea, perioada de după Lăsatul secului de Crăciun (14 noiembrie) era cunoscută sub denumirea “şezătorile de iarnă”. Şezătorile erau întâlniri comunitare cu caracter lucrativ, dar şi distractiv.

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-şi găsi ursitul mai repede şi pentru a-şi îmblânzi soarta.

Conform tradiţiei din bătrâni, în funcţie de vremea din postul Crăciunului, vom şti cum va fi primăvara. Astfel, dacă este vreme liniştită, se anunţă o primăvară cu multe ploi.

În postul Naşterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie), dar şi în perioada de la Crăciun până la Bobotează ( 25 decembrie - 6 ianuarie) nu se fac nunţi.

Postul creştin nu se rezumă doar la abţinerea voluntară de la mâncare şi băutură, ci şi la lupta împotriva patimilor, instinctelor şi pornirilor păcătoase ale trupului sau sufletului.

Zilele cu dezlegare la peşte - Postul Crăciunului 2022

În comparaţie cu Postul Paştelui, acesta nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. În fiecare zi de marţi şi de joi va fi dezlegare la ulei şi la vin, iar sâmbăta şi duminica va fi dezlegare la peşte, dar dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 decembrie acestea nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin. Iată ce sărbători sunt în această perioadă:

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni)

26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)

27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri)

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)

4 decembrie: Sfânta Muceniţă Varvara (duminică)

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marţi)

10 decembrie: Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf (sâmbătă)

11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul şi Luca cel Nou (duminică)

12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)

18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)

 

 

Sursa: click.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: