28
Joi, Mar

sursă foto: realitatea.net

Nicio Categorie

Val de aer polar peste România.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul zilei de luni, în zone din 27 de judeţe, cu răcire accentuată până miercuri, 29 martie. 

Vremea se schimbă radical după aerul cald  venit din nordul Africii. O masă de aer rece, polar, venit din nordul Europei cuprinde de luni țara noastră. În sudul țării vor fi temperaturi minime de 3-4 grade iar cea maxima nu va depăși în unele zile 11 grade Celsius. Vântul va bate cu putere, iar rafalele vor fi de peste 55 – 60 km pe oră în estul și sud est-ul României. Luni, 27 martie, va ploua în toată țara iar la munte, marți, va fi lapoviță și ninsoare.

Schimbarea radicală se va întâmpla în prima parte a săptămânii următoare. Acest aer cald tropical din nordul Africii care ne influențează în weekend va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul și centrul Europei, așa că luni vremea se răcește în jumătatea de vest. Vor fi temperaturi apropiate de normal, deși încă va fi bine pentru est și sud-est.

Marți și miercuri în toata țara vor fi valori sub normele climatologice, cu maxime între 3 – 11 grade Celsius în sud, iar noaptea vor fi valori negative și, local, burniță. Vântul se va intensifica treptat, așa că la începutul săptămânii viitoare ajungem să avem rafale de peste 55 – 60 km pe oră în est și sud est. La munte, vântul va sufla cu peste 90 km pe oră. Totodată, vor fi precipitații. Luni, vor fi ploi în toată țara, iar marți la munte vor fi lapoviță și ninsoare”, a precizat meteorologul Mihai Timu.

Potrivit meteorologilor, luni 27 martie, între orele 6:00 - 23:00, local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55 - 65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1.700 de metri), rafalele vor depăşi 80 - 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Interval de valabilitate: 27 martie, ora 06 – 27 martie, ora 23
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
În intervalul menționat, local și temporar în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55...65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80...90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității.

Judeţele cuprinse de atenționarea ANM sunt Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş şi Vâlcea.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 27 martie, ora 06 – 29 martie, ora 21
Fenomene vizate: intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheț la sol și brumă
În intervalul menționat, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp.

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45...65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare.
Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol.

În sud-estul teritoriului în seara zilei de luni (27 martie) vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

 

 

Sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: