26
Vin, Apr

Sursa Foto:umblat.ro

Sport

Sâmbătă în parcul Tractorul se va alerga pentru bolnavii cu afecțiuni hepatice. Crosul „Împreună pentru 2030” se desfășoară cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor, eveniment marcat în fiecare an, pe 28 iulie. Organizatorii crosului care se va desfășura simultan în trei orașe din România: București, Ploiești și Brașov vor să atragă atenția asupra problemelor bolnavilor cu afecțiuni hepatice.

Primul start se va da la ora 10, iar festivitatea de premiere va începe în jurul orei 11:30. Vor fi cinci categorii de vârstă atât la băieți cât și la fete. Proba de 230 de metri este rezervată celor mai mici participanți în timp ce proba de 2.030 metri se adresează tinerilor și adulților. Câștigătorii de la fiecare categorie vor primii trofeul acordat învingătorilor de la crosul „Împreună pentru 2030”.

„Cu o săptămână înainte de Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitelor, eveniment ce este marcat în fiecare an pe 28 iulie, vom organiza crosul „Împreună pentru 2030”. Am dorit să facem acest cros pentru a da un semnal că și dacă ești pacient poți avea un stil de viață sănătos. Vrem să-i încurajăm pe oameni să ducă o viață activă, să se informeze, să descopere ce înseamnă afecțiunile hepatice și să facă diferențele între diversele forme ale bolii. Încercăm să-i facem pe oameni să nu-i mai discrimineze pe cei care suferă de o anumită formă de hepatită virală. Avem alături de noi persoane de toate vârstele pe care le așteptăm să vină să vorbească deschis despre această patologie dar vrem să facem și altceva decât să vorbim despre boală. Crosul se desfășoară concomitent în trei locații din țară, Brașov, București și Ploiești. Mesajul pe care vrem să-l transmitem este „împreună pentru 2030”, pentru că Organizația Mondială a Sănătății și Alianța Mondială de Hepatită își doresc ca până în 2030 hepatitele virale B și C să fie eliminate. Asta nu înseamnă cu nu vom mai avea aceste boli, dar gradul de depistare și acces la tratament va crește, ceea ce ne dorim și noi în România. Poată că pentru țara noastră acest target nu este unul realist, dar trebuie să ne ducem spre ceva bun, ceva pozitiv, pentru a putea schimba ceva. Ne-am bucurat de faptul că am găsit o deschidere extraordinară la Brașov și am găsit un sprijin important la Clubul Sportiv Transilvania și la Asociația Județeană de Atletism. Dintre cele trei locații, la Brașov sunt cei mai mulți participanți înscriși la acest cros și asta ne bucură foarte mult. Termenul oficial de înscrieri a expirat, dar noi nu vom refuza pe nimeni. Vrem doar să atragem atenția că prioritate la tricouri vor avea cei care s-au înscris în termenul stabilit prin regulament. Îi rugăm pe cei care doresc și susțin cauza noastră să vină cu tricouri personalizate cu mesaje de încurajare și susținere. Cu ajutorul sponsorilor vom reuși să oferim medalii, cupe pentru locul I și câteva premii până la locul opt”, a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

„Este un cros caritabil și îmi face mare plăcere să mă implic în astfel de proiecte. Cei de la Clubul Sportiv Transilvania Brașov împreună cu cei de la Asociația Județeană de Atletism au hotărât să se implice și să susțină acest eveniment. Trebuie să ajutăm persoanele bolnave de hepatită și ne dorim ca până în 2030 să strângem cât mai multe fonduri pentru ei. Sper să fie super, să ne ajute și vremea și îmi doresc ca toată lumea să respecte regulamentul. Sunt convins că printre cei care vor alerga la crosul de sâmbătă sunt și campioni, care încă nu au fost descoperiți”, a declarat Adriana Mirea, antrenor de atletism la Clubul Sportiv Transilvania.

 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Clubul Sportiv Transilvania Brașov, Asociația Județeană de Atletism Brașov și Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului Brașov îşi doresc ca acest cros să devină o tradiție.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: