Foto: brasovtv.com

Social
Instrumente
Caractere

Orice persoană juridică este obligată să fie mult mai atentă și să respecte normele Uniunii Europene, care sunt mult mai dure atunci când vine vorba de prelucrarea datelor cu caracter personal.

Legea care va intra în vigoare pe 25 mai prevede sancțiuni aspre.

De la sfârșitul lunii mai, toate firmele cu personalitate juridică vor fi obligate, prin lege, să desemneze o persoană responsabilă cu protecția datelor. Toate informațiile vor fi stocate, înregistrate și păstrate manual, sau electronic, într-o bază de date bine structurată.

Pentru a informa cât mai bine persoanele juridice și oamenii de afaceri cu privire la noile modificări legislative din domeniu, Camera de Comerț și Industrie Brașov a organizat un seminar gratuit.

 „Numărul firmelor brașovene intersate să afle cât mai multe informații din acest domeniu este extrem de mare. Tocmai de aceea am fost nevoiți să programăm alte sesiuni. Sunt peste 200 de firme interesate de acest seminar. Vom încerca mereu să venim în ajutorul mediului de afaceri și să aducem specialiști care să informeze corect și concret persoanele interesate”, a declarat Adriana Ispas, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie Brașov.

Legislația europeană oferă posibilitatea ca un grup de întreprinderi să numească un responsabil unic cu protecția datelor. Totodată, opțiunea este valabilă și atunci când este vorba de mai multe autorități publice.

 Este foarte important să știm că nu mai este necesară autorizarea de către o autoritate a persoanelor care operează date cu caracter personal, dar și că neconformarea la normele impuse de Uniunea Europeană atrage, din 25 mai, amenzi extrem de mari”, a menționat Sandor Gal, specialist în protecția datelor.

Amenzile pentru nerespectarea legislației europene pot ajunge până la 2 milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri a fiecărei companii.