18
Lun, Iun

Social
Instrumente
Caractere

Indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost majorată de la începutul anului. Aceasta nu se mai raportează la valoarea salarului minim pe economie aşa cum se întâmpla în 2017 ci, la valoarea indicelui social de referinţă.

De indicatorul social de referinţă depind aproape toate prestaţiile sociale acordate de la bugetul de stat, inclusiv indemnizaţia de şomaj sau alocaţia pentru copii. În prezent, acest indice este stabilit la un cuantum de 500 de lei, înmulţit cu 2.5. Astfel că, începând cu data de 1 ianuarie 2018, a crescut de la 1.233 la 1.250 de lei. Cuantumul minim al indemnizaţiei nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea acestui indice şi nici mai mare de 8.500 lei.

Pentru fiecare copil născut dintr-o sarcina gemelară, indemnizaţia pentru creşterea copilului majorată în 2018 creşte la 1.250 de lei, nu cu 85% din salariul minim brut pe ţară, aşa cum era până la aceste modificări. Dacă nu ar fi avut loc modificarea modului de calcul, luând în considerare creşterea salariului minim la o valoare de 1.900 de lei, majorarea indemnizaţiei pentru sarcinile multiple ar fi avut o valoare mai mare.