18
Lun, Iun

Brasov TV

Social
Instrumente
Caractere

Lipsă acută de infirmiere şi îngrijitoare, în centrele de asistenţă socială din Braşov. De mai mulți ani Direcția de Servicii Sociale se confruntă cu această problemă. Cel mai mare deficit se înregistrează la Căminul de Vârstnici din Noua şi la Unitatea de Îngrijiri la Domiciliu.

DSS Braşov scoate periodic la concurs posturi pentru care nu se înscrie aproape nimeni. Instituţia caută asistenţi medicali, asistenţi sociali şi medici. De fiecare dată, reprezentanții DSS se lovesc de aceeași problemă. „ În primul rând este o muncă solicitantă, iar în al doilea rând, diferența de salariu dintre cei care lucrăm în domeniul serviciilor sociale și cei care sunt angajați în sistemul medical ” a declarat Mariana Topoliceanu, director DSS Brașov.

Cel mai mare deficit este la Căminul de Vârstnici din Noua. Momentan sunt 50 de angajați, dar ar fi nevoie de încă 25 de persoane. Periodic, aici se scot la concurs diverse posturi, dar lumea nu este interesată. „ Situația cu posturile este deficitară. Ne lipsește personalul de îngrijire, motiv pentru care nici nu putem să admitem foarte mulți vârstnici, pentru că nu le putem oferi serviciile de care dumnealor au nevoie ” a declarat Georgeta Szekely, șef centru Căminul pentru Persoane Vârstnice.

Probleme sunt şi la Unitatea de Îngrijiri la Domiciliu. În 2004 erau 27 de angajați, iar acum mai sunt doar 9. Și acestea se pregătesc de pensie. Direcția de Servicii Sociale va mai organiza un concurs în data de 19 ianuarie, când va scoate la concurs 22 de posturi pentru a acoperi lipsurile și la Centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu „Sfântul Nicolae”, Căminul pentru Persoane Vârstnice, Centrul de tip respiro pentru persoane vârstnice, Centrul de tip respiro pentru persoane cu dizabilităţi. Disponibile vor fi posturi de medic specialist, kinetoterapeuţi, asistenţi medicali, infirmiere, îngrijitoare, asistenţi sociali, maseur și psiholog.