28
Joi, Mar

Social

   Cea de-a 4-a ediție a Campaniei „Oscar, șarpele hoinar”, debutează la Brașov luni, 18 septembrie în cadrul Săptămânii Mobilității Europene. Ca și la edițiile precedente, Municipiul Brașov a înscris cele mai multe școli

și cel mai mare număr de elevi din România! Campania europeană TrafficSnakeGamea primit în România numele „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” și anul acesta ea va implica aproximativ 3.600 elevi din 10 școli din orașul nostru:

 Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”                             

Liceul „Andrei Mureșanu”

Școala Gimnazială nr. 2 „Diaconu Coresi”

Școala Gimnazială nr. 3 „Gheorghe Lazăr”

Școala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureșianu”

Școala Gimnazială nr. 9 "Nicolae Orghidan"

Școala Gimnazială nr. 13

Școala Gimnazială nr. 25

Școala Gimnazială nr. 27 „Anatol Ghermaschi”

Școala Gimnazială nr. 30.

 Alături de școlarii din Brașov,elevi din alte 10 orașe din țară vor începe anul școlar împreună cu OSCAR.

„OSCAR, ŞARPELE HOINAR” va urmări modul în care se deplasează la școală cei mai mici școlari și, împreună cu părinții și cadrele didactice, îi va încuraja pe micuți să adopte mersul pe jos, cu bicicleta, cu trotineta sau cu mijloacele de transport în comun.

Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conștienți de mediul înconjurător și își dezvoltă aptitudini privind siguranța în deplasare, precum și capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului zilnic de mișcare fizică recomandată. Un alt beneficiu provine din decongestionarea zonelor adiacente școlilor. TSG își propune să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic și să promoveze modurile de deplasare durabile ca fiind distractive și sănătoase.

  În primii trei ani, campania s-a organizat în paralel în 20 țări europene. După primii doi ani de Campanie, România a trecut pe primul loc, înscriind cel mai mare număr de școli și elevi și realizând economii importante de combustibili și emisii de CO2.După primele 3 ediții, „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” a înregistrat rezultate record - economii de 34.656 kg CO2 și 201.486 km deplasări durabile (km care nu au mai fost parcurși cu mașina).

  Campania a demonstrat că preferințele elevilor pentru transportul durabil au crescut cu 19% față de nivelul de referință.

Rezultatele obținute de fiecareșcoală, sau la nivelul fiecărui oraș, pot fi vizualizate pe site-ul oficial al campaniei.

 Despre TrafficSnake Game

 TrafficSnake Game (TSG) are ca principal grup țintă elevii și părinții acestora. Campania constă într-un joc distractiv și ușor de implementat. Pe lângă jocul efectiv, fiecare școală participantă este încurajată să organizeze acțiuni conexe și să educe elevii cu privire la aspecte legate de trafic și mobilitate, mediul înconjurător și sănătate.

 Rețeaua TrafficSnake Game a fost creată pentru a extindeși reproduceacest exemplu în Europa.Principalul scop al rețelei este de a implementa campania, de a extinde impactul acesteia și de a disemina rezultatele și experiențele participanților. Proiectul european TrafficSnake Game Network, implementat în România de Asociația „Orașe Energie România”, a fost cofinanțat în perioada 2014-2016 prin programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene.

 Datorită rezultatelor impresionante pe care le-a avut campania în România și pentru a continua bunele practici, anul acesta 11 municipii din țară au decis să finanțeze din bugetul propriu această acțiune, semnând în acest sens un Acord de parteneriat cu Asociația Orașe Energie România, coordonatorul național al campaniei. În afara Municipiului Brașov, s-au mai înscris Municipiile Bistrița, Călărași, Deva, Făgăraș, Gheorgheni, Moinești, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț și Târgu Mureș.

 

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: