20
Sâm, Apr

Social

Părinţii care vor refuza vaccinarea ROR a copiilor ar putea fi obligati sa semneze pentru acest lucru. Ideea vine din partea Ministrului Sănătății care dorește să lanseze o campanie de informare a cetățenilor cu privire la epidemia de rujeolă. Doar la Brasov, in acest moment, sunt internate la Spitalul de Boli Infectioase 33 de persoane cu rujeola.

Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne,  începe o campanie pro-vaccinare ROR prin care, la nivelul fiecărui judeţ, se va înfiinţa o echipă care va raporta, în timp real, situaţia cazurilor de pacienţi cu rujeolă. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un părinte nu dorește să-și vaccineze copilul, Bodog a spus că acesta are dreptul să facă acest lucru, urmând să-și declare refuzul în scris la medicul de familie. „ Nu am făcut această acțiune în comun cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a aduce copiii cu forța la vaccinat. Nu facem acest lucru. Dorim să identificăm, dorim să aducem echipa medicală lângă comunitățile defavorizate” a declarat Florian Bodog, Ministrul Sănătății.

Ministrul a mai spus că mizează şi pe sprijinul părinţilor în această campanie, să se adreseze medicilor de familie pentru a se informa cu privire la vaccinarea copiilor. „ Practic orice părinte care vine pentru vaccinare la chemarea mea este informat despre aceste vaccinuri. Ce înseamnă vaccinul, pentru ce este bun, cum se administrează, ce efecte adverse poate să aibă, ce contraindicații, la ce trebuie să se aștepte după o vaccinare ” a completat Dr. Sorin Gârbacea, medic de familie.

 

Având în vedere amploarea cazurilor de rujeolă din ultima perioadă părinții se îndreaptă din ce în ce mai mult către medic pentru a-și vaccina copiii. Potrivit Ministerului Sănătății, pentru identificarea copiilor nevaccinați vor exista, în fiecare județ, echipe formate din prefect, reprezentant al direcției de sănătate publică și reprezentant al Consiliului Județean. Zonele vulnerabile ar urma să fie identificate într-o săptămână, iar toți copiii vor fi chemați la medicul de familie pentru imunizare. La Brasov, de la inceputul anului si pana acum, au fost identificate aproape 350 de cazuri de rujeola.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: