28
Joi, Mar

Social

Tradiția junilor din Brașov este păstrată cu sfințenie însă, înainte ca aceștia să defileze prin centrul orașului sunt câteva reguli din strămoși pe care trebuie să le respecte. 

Încă din 1922, Junii Brașovecheni au devenit al 6-lea grup de călăreți la Sărbătoarea Junilor. În 2017 aceștia încă păstrează cu sfințenie tradițiile pe care le-au moștenit din tată în fiu.
“Este extraordinar că reușim să ducem tradiția mai departe. Eu sunt foarte bucuros și onorat. Noi respectăm cu sfințenie tot ceea ce am învățat din strămoși. De la primele ore ale dimineții ne strângem , pregătim caii , facem un popas la casa Vătafului și apoi mergem spre Biserică.”ne-a dezvăluit Mihai Moraru, președinte Societatea Junilor Brașovecheni

Preț de câteva minute se degustă din vinul oferit de Vătaf și se mănâncă din bucatele pregătite special de gospodine pentru juni. Primul popas se face la Biserică. Aici preoții parohi binecuvântează și sfințesc cu aghiasmă.  De la Biserică Junii Brașovecheni se îndreptă spre Piața Unirii unde se întâlnesc cu celelalte grupuri de juni din Șcheii Brașovului. 

 

 

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: