29
Vin, Mar

Cocoon.ro

Social

               După 28 de ani numărul angajaților din Brașov a ajuns să fie egal cu cel din industrie înregistrat în 1989. La scurt timp după ce industria brașoveană a dispărut, orașul nostru s-a confruntat cu un număr foarte mare de șomeri. Treptat problema s-a rezolvat, oamenii s-au reorientat, iar fostele platforme au fost transformate în diverse centre comerciale sau rezidențiale.

                Înainte de 1989, Brașovul era unul dintre centrele industriale de maximă importanță ale României. Tractoare, rulmenți autocamioane, erau doar câteva dintre produsele care se fabricau la Brașov. La realizarea acestora au contribuit mii de oameni. Dacă în perioada de glorie a industriei brașovene, pe platformele  industriale lucrau mii de persoane, în trei schimburi, astăzi realitatea este cu totul alta. Multe dintre marile uzine  ale Brașovului au fost puse la pământ. Unele au fost transformate în centre comerciale, iar altele au fost lăsate pur și simplu în paragină.

                Pentru mulți a mai rămas doar amintirea unor vremuri demult apuse. Ioan Berchi și Constantin Prezea sunt doi dintre cei care au lucrat în uzinele brașovene. Chiar dacă au ieșit la pensie își aduc aminte și acum cu drag de... perioada de glorie. „ Au muncit acolo 22 de mii de muncitori, plus la fiecare dacă înmulțim cu trei....câte guri hrănea Tractorul ăsta? Sau Steagu sau Rulmentul? Nu mai e nimica domne...’’ a declarat Ioan Berchi, fost muncitor în uzinaTractorul. „ Am fost în străinătate și am adus utilaje din import.....când am văzut cum le taie cu sudură am început să plâng nu altceva ’’ a completat Constantin Prezea, fost muncitor în întreprinderea Rulmentul.

                Înainte de revoluție, în uzinele brașovene lucrau în jur de 180 de mii de persoane. „ La Roman erau 21 de mii, la Tractorul vreo 24, la Rulmentul vreo 9 mii, Metrom, Carfil, Iusul avea vreo 5 mii, toate astea adunau vreo 170-180 de mii. Din păcate industria nu prea mai este...’’ a declarat Fănică Gabor, președinte Cartel Alfa filiala Brașov.

                Abia după 28 de ani de la revoluție, numărul salariaților din toate domeniile a ajuns să-l egaleze pe cel al angajaților din industrie dinainte de 1989. „Înainte de 1989 cam toată populația era salariată. Dintre aceștia, o parte au rămas salariați, dar o altă parte au căutat o altă parte mai liberală în privința muncii ’’ a declarat Mihaela Pâtea, director executiv adjunct Direcția de Statistică Brașov. Tot statistica mai arată că salariile nu au suferit mari modificări de la revoluție și până acum. Dacă ne uităm la puterea de cumpărare, aceasta s-a majorat în 28 de ani cu doar 60 %. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: