29
Vin, Mar

Adevarul

Social

               Cresc taxele pentru studenții care învață la Universitatea Transilvania. Începând cu următorul an universitar, cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania vor percepe taxe în medie cu 10% mai mari pentru anul de studiu. Cei mai mulţi bani vor fi plătiţi de studenții la Facultatea de Medicină, care vor trebui să achite 6 mii de lei pe an.


                Nivelul taxelor pentru anul universitar 2017-2018 a fost aprobat de Senatul Universităţii, care a stabilit şi calendarul înscrierilor în sesiunea de vară şi în cea din septembrie, pentru programele de licenţă şi masterat. „ Începând din această toamnă, am luat decizia de a ridica ușor taxele noastre de școlarizare, ușor însemnând cu aproximativ 10%. Această decizie am luat-o după patru ani universitari în care nu am clintit nimic, sub acest aspect. Este evident pentru toată lumea că era necesar să facem această ajustare a taxelor de școlarizare la costurile pe care le are Universitatea cu programele de studii pe care le derulează  ’’ a declarat Mihaela Gheorghe, Prorector Activitatea Didactică – Universitatea Transilvania Brașov.

                Cele mai mici taxe sunt la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere. Studenții de aici vor plăti 2800 de lei pe an. Aceeași sumă o vor achita și studenții de la Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial, de la Ştiința și Ingineria Materialelor, Construcții, Alimentație și Turism sau de la Facultatea de Matematică și Informatică. Taxe mai mari vor fi percepute la facultățile unde și costurile de școlarizare sunt mai mari.  De exemplu la Facultatea de Medicină, studenții vor trebui să plătească o taxă de 6,000 de lei pe an. Totuși există și o veste bună, toate aceste taxe pot fi plătite și în rate.

                Au fost modificate şi la taxele de înscriere. Cele mai multe dintre facultăţi vor percepe un tarif de 150 de lei. La Muzică, înscrierea costă 160 de lei. De asemenea, la Facultatea de Medicină, doar la specializarea Medicină, înscrierea costă 180 de lei. Pentru celelalte programe ale Facultăţii de Medicină, taxa de înscriere este de 150 de lei. Chiar dacă toate tarifele de studii au fost mărite cu 10 procente, Universitatea Transilvania are în continuare unele dintre cele mai mici taxe din țară.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: