19
Vin, Apr

www.romasig.ro

Social

    Autoritatea de Supraveghere Financiară a introdus franciza în cazul asigurării obligatorii a locuinţelor, măsură care îi va afecta tocmai pe cei ale căror locuinţe au fost deteriorate de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren.
            Proprietarii de imobile care primesc despăgubiri în baza unei asigurări împotriva dezastrelor naturale (PAD) – cutremure, inundaţii sau alunecări de teren

– trebuie să plătească asiguratorului o sumă suplimentară pentru reîntregirea sumei asigurate. Aceasta se va calcula în funcţie de despăgubirea primită şi de perioada rămasă de asigurare şi se va reţine din suma datorată de asigurător aferentă daunei. Noua regulă a fost inclusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară în Norma 35/2016 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor, document publicat în Monitorul Oficial la 25 august şi care a intrat în vigoare luni, 24 octombrie. Astfel, la articolul 25 din Normă, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „După fiecare daună, suma asigurată se reîntregeşte automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reţine din despăgubirea datorată. Prima suplimentară se calculează proporţional cu despăgubirea primită şi perioada rămasă de asigurare“.
            Cele mai multe contracte de asigurare împotriva dezastrelor naturale sunt încheiate în judeţele cu o economie dezvoltată, cu o piaţă imobiliară în dezvoltare, unde multe locuinţe sunt cumpărate pe credit, instrument de finanţare care impune o asigurare facultativă a imobilului şi, implicit, prin lege, o asigurare obligatorie.

     Astfel, la nivel naţional, cele mai multe poliţe sunt încheiate în Bucureşti (328.270 de asigurări), în Timiş (89.943), Prahova (75.063), Cluj (68.146) şi Constanţa (68.030). Peste 50.000 de asigurări PAD se mai înregistrează în judeţele Braşov, Ilfov, Iaşi şi Bacău. La polul opus, cele mai puţine poliţe PAD se înregistrează în Mehedinţi (12.528 de asigurări la sfârşitul lunii iulie), Călăraşi (13.470), Giurgiu (13.734), Gorj (14.445) şi Ialomiţa (14.498). Mai puţin de 20.000 de poliţe PAD sunt în judeţele Sălaj, Teleorman, Tulcea, Botoşani, Olt, Harghita şi Covasna.

     Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură casele pentru inundaţii, alunecări de teren şi cutremur pot fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. În plus, deşi asigurarea a fost gândită mai ales pentru cei din mediul rural, 75% dintre asigurări sunt în mediul urban.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: