19
Lun, Nov

Foto: Arhivă

Social
Instrumente
Caractere

În ultimii ani, Brașovul se confruntă tot mai mult cu problema poluării.

Traficul rutier, feroviar și activitățile industriale sunt principalele surse de poluare. Defrișările contribuie și ele semnificativ la scăderea calității aerului. Autoritățile caută soluții pentru scăderea poluării. „Trebuie să facem în așa fel încât monitorizarea calității aerului să fie reală și să fie adusă la cunoștința opiniei publice cât mai repede cu putință”, a declarat prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.

Pentru un grad de poluare cât mai scăzut este important să ne axăm pe măsuri de gestionare a traficului rutier, a modului în care ne încălzim locuințele. Trebuie să alegem alternativă la transportul pe combustibilul fosil , cum ar fi utilizarea bicicletelor sau mersul pe jos. Esențială este și utilizarea unor combustibili prietenoși cu mediu, pentru încălzire”, a menționat Ioana Benga, șef serviciu monitorizare la Agenția pentru Protecția Mediului.

Poluarea generează, însă, mai multe boli. Dar, medicii susțin că gradul de morbiditate din județul Brașov nu a crescut din cauza poluării. Totuși, poluarea ne poate îmbolnăvi foarte ușor. „Persoanele expuse la poluare riscă să aibă boli grave ale aparatului respirator, cum ar fi astmul. Pot avea, de asemenea, afecțiuni cardiace”, este de părere Claudia Bularca, medic la Direcția de Sănătate Publică.

În municipiul Brașov există patru stații de monitorizare a tuturor poluanților aerului. Experții susțin că în 2017 nu au fost depășiri semnificative ale valorilor parametrilor.