19
Vin, Apr

Sănătate

Asemeni restului corpului nostru, ochii au nevoi diferite pe măsură ce înaintăm în vârstă. Tocmai de aceea, este important să cunoaștem care sunt aspectele ce țin de o îmbătrânire naturală a ochilor, și ce semne ar trebui să ne determine să facem o vizită specialistului.

Ochii între 20 și 30 de ani

La ce să ne așteptăm?
General vorbind, adulții cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, au ochii sănătoși și, în cazul unor probleme de vedere, corectarea acestora poate fi eficientă atât cu ochelari, cât și cu lentile de contact. Însă nu este niciodată prea devreme să ne protejăm ochii. În această perioadă, prevenirea este cuvântul de ordine.
Ce este de făcut?
Pentru început, asigurați-vă că vă protejați ochii de elemente dăunătoare, pe care le întâlnim zilnic, cum ar fi de exemplu fumul de țigară sau razele UV, ele pot crește riscul bolilor degenerative. În al doilea rând, trebuie să conștientizăm influența negativă a mediului de lucru, cum ar fi petrecerea multor ore în fața calculatorului, care duce la oboseala oculară cronică.
Și, nu în ultimul rând, mergeți cel puțin o dată pe an la specialist pentru a evita efectele negative pe termen lung. Pe scurt, purtarea ochelarilor de soare, ai celor cu lentile de protecție pentru calculator, alimentația corectă și evitarea fumatului vă vor ajuta să vă mențineți ochii sănătoși la orice vârstă.

 

Vederea se schimbă după 40 de ani

La ce să ne așteptăm?
În timp ce măsurile de prevenție sunt importante pentru menținerea ochilor sănătoși, schimbările fac parte dintr-un process natural pe măsură ce înaintăm în vârstă. Presbiopia, și anume scăderea abilității ochilor de focalizare datorate rigidizării cristalinului, devine evidentă în cea de-a patra decadă a vieții, cititul sau munca la aproape devenind greoaie.
Ce este de făcut?
Uneori, la început conștientizăm această problemă de focalizare, și simpla modificare a distanței de citit sau de lucru, poate compensa pentru o perioadă scurtă această situație. Însă, când îndepărtarea obiectelor nu mai reprezintă o opțiune, este timpul pentru ochelari, cu lentile special concepute pentru presbiopie,sau… pentru lentile de contact multifocale. Specialistul dvs. vă va recomanda cu siguranță soluția potrivită pentru vederea dvs.

 

Schimbări de vedere după 50 de ani
 

La ce să ne așteptăm?
Pe măsură ce îmbătrânim, riscul apariției afecțiunilor legate de vârstă cum ar fi glaucomul, cataracta sau degenerescența maculară, crește.
Ce este de făcut?
Menținerea unei relații bune cu specialistul, și monitorizarea frecventă a vederii și tensiunii oculare este importantă. Dacă apar anumite afecțiuni, ca și hipertensiunea arterială sau diabetul, ochii sunt influențați în mod direct, și un control de specialitate trebuie să devină prioritar. Iar în ce privește degenerescența maculară, ea nu poate fi reversibilă, și consumarea unor alimente bogate în luteină și antioxidanți este benefică.
Cataracta apare, de obicei după 60 de ani, și este considerată a fi o parte naturală a procesului de îmbătrânire. Cristalinul se opacifiază treptat, încețoșând vederea. Astfel, dacă activitățile zilnice sunt îngreunate, operația de cataractă reprezintă o opțiune, cristalinul natural fiiind înlocuit cu unul artificial, vederea redevenind clară.
Așadar, este necesar să știți la ce să vă așteptați în fiecare etapă a vieții, să descoperiți împreună cu optometriștii noștri măsuri proactive pentru a vă păstra vederea și ochii sănătoși, și să mergeți la controlul periodic anual, pentru a învăța ce măsuri corective vă pot ajuta să vedeți mai clar și să vă simțiți cel mai bine, indiferent de vârstă.

Ai încredere. Vezi cu ochii tăi!

Best Optic BLUE Centru Civic
Str. B-dul 15 Noiembrie, nr.69
Mobil:  +40 787 523 524
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic RED Vlahuță
B-dul Alexandru Vlahuţă nr. 61
Telefon/Fax: +40 268 313 199 
Mobil: +40 733 024 793
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic RED Uranus
Str. Uranus nr. 12, Parter
Telefon/Fax: +40 268 322 920
Mobil: +40 733 417 999
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Best Optic RED Răcădău
Str. Valea Cetății, nr. 6
Mobil: +40 774 638 568
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Best Optic


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: