20
Sâm, Apr

Sănătate

    În prezent, în întreaga lume, printre ambele sexe, cancerul de colon este una dintre cele mai frecvenţe neoplazii. S-a calculat că fiecare individ prezintă un risc de 6%-8% de a face cancer de colon pe parcursul vieţii. Anual, în lume, sunt depistate un million de noi cazuri şi se înregistrează 500.000 de decese din această cauză. Trist, deoarece cancerul de colon este perfect tratabil dacă este descoperit în stadii incipiente.  

Un studiu realizat în Germania analizând cazuistica din ultimii 10 ani indică faptul că folosirea sistematică a colonoscopiei a redus cu 77% riscul apariţiei cancerului colo-rectal. 

De ce să fac colonoscopie?
În ţările dezvoltate, populaţia cu vârstă >40-50 ani efectuează regulat această investigaţie (la intervale de 1-5 ani), de foarte multe ori chiar din proprie iniţiativă, deoarece colonoscopia permite depistarea cancerului în stadiu precoce, atunci când este posibil tratamentul eficace şi chiar vindecarea.

 

La cine este indicată investigaţia?
Explorarea este indicată mai ales la cei care prezintă anemie, constipaţie sau diaree recent instalată, la rudele bolnavilor descoperiţi cu cancer sau polipi ai intestinului gros, la bolnavii de sau cei cu polipi colonici, la pacientii cu diverticuloza si colon iritabil.

 

Cum mă pregătesc?
Investigația  necesită pregatirea colonului printr-un regim alimentar și prin administrarea de purgative, conform indicațiilor medicale


Colonoscopia virtuală
Colonoscopia virtuală sau colonografia CT reprezintă metoda de investigare prin computer tomografie a colonului și redă imagini bi- sau tri-dimensionale ale interiorului intestinului gros (colon). Aceasta este o metodă minim invazivă, ce nu necesită anestezie și constă în insuflarea cu aer a colonului printr-o canulă transrectală de mici dimensiuni. 

 

Scopul investigației
-screening-ul cancerului de colon sau polipilor colonului; 
-descoperirea și monitorizarea creșterii în dimensiuni a polipilor;  
-screening-ul recurențelor cancerului de colon la persoanele tratate chirurgical pentru această afecțiune; 
- urmărirea postoperatorie a colonului;
-evaluarea rezultatelor anormale ale altor investigații de la nivelul colonului, cum ar fi irigografia
-poate înlocui colonoscopul obișnuit, în cazurile în care, din anumite motive (de exemplu o tumoră care blochează colonul) nu se poate depăși obstacolul cu instrumentul obișnuit;
- se indică la pacienții vârstnici care au multiple afecțiuni asociate (cardiopatie ischemică, tulburaăi de ritm, etc.) la care este contraindicată anestezia.

Colonoscopia virtuală versus colonoscopia obișnuită
Avantaje
- este mai puțin invazivă; 
- durează mai puțin timp; 
- folosește un tub subțire și scurt care se introduce în rect față de tubul lung care se introduce în rect și avansează în sus, în colon; 
- nu necesită sedarea pacientului, astfel încât după efectuarea colonoscopiei virtuale, pacientul poate pleca acasă și efectua activitățile obișnuite;
- de asemenea, această investigație aduce concomitent informații suplimentare în ceea ce privește leziunile extracolonice ale organelor abdomino-pelvine.

 

Dezavantaje
- necesită oprirea respirației pentru perioade scurte de timp, în care scanerul tomografiei computerizate (CT) preia imagini de la nivelul colonului. CT se face în 2 poziții: în decubit dorsal (pe spate) și în decubit ventral (pe burtă); 
- se realizează în departamentul de radiologie și implică un grad mic de iradiere; 
- în cazul depistării unui polip este necesară confirmarea prin colonoscopie obișnuită;
- nu se efectuează pacienților cu “anus contra naturii”.

De ce trebuie luată în considerație colonoscopia virtuală?
În cazul persoanelor cu un risc mediu pentru cancerul de colon, colonoscopia virtuală poate fi investigația adecvată. Colonoscopia virtuală necesită aceeași pregătire ca și o colonoscopie obișnuită. În cazul unor anormalități depistate este nevoie de colonoscopia obișnuită pentru obținerea de biopsii. Deoarece colonul este pregătit se poate face în aceeași zi și colonoscopia obișnuită. 

 

Colonoscopia virtuală și alte investigații de rutină (tomografie computerizată – craniu, gât, torace, abdomen sau pelvis) sau speciale : coronarografie CT, angiografie CT a tuturor segmentelor corpului, flebografie CT, uro CT, bronhoscopie virtuala CT, evaluarea nodulilor pulmonari pot fi realizate în Brașov la :
 

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ SCAN EXPERT.
Strada Școlii, nr. 8 (incinta Spitalului Clinicco)
Telefon: 0368.005.145;     0774.433.429
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                
www.scanexpert.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: