18
Joi, Apr

Politic

Comunicat de presă PDS Brașov:

„Două luni din acest an sunt ca şi pierdute pentru autorităţile locale. Chiar dacă acestea au posibilitatea, conform legii, să cheltuiască o sumă proporţională din bugetul anului trecut, nu este acelaşi lucru cu a avea o proiecţie cât mai clară a veniturilor pe care se pot baza.

În munca mea de membru al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, iau contact cu mulţi edili care se plâng de problemele lor. Liga Aleşilor Locali ai PSD mi-a adus la cunoştinţă mai multe probleme Acestea se adaugă celor semnalate de Prim-Ministrul Grindeanu, că nu pot fi aplicate măsurile luate de Executiv.

În primul rând, o primărie va depăşi rapid plafonul de cheltuieli definit de lege. Salariile au fost mărite, dar procentul de 1/12 se calculează la un buget pe 2016 în care erau incluse cheltuieli de personal mai mici.

În al doilea rând, se întârzie planul investiţional al anului. Nu pot fi demarate licitaţii pentru lucrări publice în absenţa unui buget. Cum procedurile de atribuire durează şi şase luni, câştigătorul se va putea apuca de construit o grădiniţă, să zicem, abia în toamnă.

În al treilea rând, Programul Naţional de Dezvoltare Locală este aşteptat de mai toţi primarii. Doar că dosarele pot fi depuse în termen de 30 de zile după publicarea Legii Bugetului în Monitorul Oficial. Iar apoi, se ajunge din nou la situaţia cu licitaţiile descrisă mai sus.

Nu în ultimul rând  se blochează Grupurile de Acţiune Locală. Acolo e nevoie de plata cotizaţiilor aferente anului în curs şi de care depinde funcţionarea acestor GAL-uri. Acestea, la rândul lor, nu vor avea buget, ceea ce va pune în pericol accesarea unor fonduri europene în 2017.

Jocul politic blochează în acest moment bugetul României, după ce l-a împins prea mult prin întârzieri în desemnarea prim-ministrului, sau amânarea trimiterii în Parlament a proiectului de lege pentru că nu avea un aviz. Fac apel, în numele primarilor, la o decizie mult mai rapidă în privinţa unei legi fundamentale pentru viaţa comunităţilor, în 2017.

Deputat PSD,

Viorel Chiriac


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: