29
Vin, Mar

Politic

Un motto al meu dacă ȋi putem spune aṣa, pe care ȋl folosesc ṣi ȋn această campanie, este “Ecologie prin educaṭie”. De ce am ales formula asta ṣi nu un slogan pompos, cum fac celelalte partide? Pentru că ecologia nu este doar un trend, aṣa cum este greṣit prezentată ṣi ȋnṭeleasă de unii, este o ṣtiinṭă ṣi un mod de viaṭă. Ȋn limba greacă, “ecos” ȋnseamnă casă ṣi “logos” ȋnseamnă ṣtiinṭă. Rezultă astfel, “ṣtiinṭa studierii habitatului”. Nu este suficient să facem niṣte lucruri mecanic, trebuie să ṣi ȋnṭelegem, iar pentru a ȋnṭelege, trebuie să studiem.

Personal, sunt un om care crede ȋn puterea educaṭiei ṣi beneficiile pe care le aduce. Ȋn Romȃnia, din păcate, a fost un capitol neglijat ṣi subfinanṭat ȋn ultimii 26 de ani. Iar rezultatele ȋncep să se vadă. Materia stufoasă ṣi ȋnvechită face ca promovabilitatea la examenul de bacalaureat să fie din ce ȋn ce mai mică ṣi produce pe bandă rulantă tineri care ȋngroaṣă rȃndurile ṣomerilor.

 

Avem, pe cealaltă parte, absolvenṭi de facultăṭi private care acordă diplome pe bani, ṣi care nu au nicio pregătire ṣi nicio calificare profesională.

 

Ca ṣi senator, voi susṭine modificarea programei ṣcolare ṣi adaptarea sa la nevoile actuale ale pieṭei muncii. Ȋn ceea ce priveṣte ecologia, voi promova ca aceasta să devină o disciplină obligatorie ȋn clasele primare. Mă voi implica ȋn promovarea ȋnvăṭămȃntului dual, care ȋnseamnă dezvoltarea de şcoli şi sisteme de formare profesională, însoţite de stagii de practică, în mai multe domenii, ṣi ȋn special ȋn meserii care au legătură cu mediul şi tehnologiile moderne de prevenţie a poluării. Ȋn Vest, această formula s-a dovedit deja a fi un succes ṣi sunt sigur că va fi la fel ṣi ȋn Romȃnia. Ṣtiu deja companii de profil care ar fi interesate să se implice ȋntr-un astfel de program.

 

De asemenea, consider că ar trebui stimulate parteneriatele public-private ȋntre aceste companii ṣi universităṭi prin acordarea de fonduri pentru cercetare, precum ṣi brevetarea descoperirilor cele mai de impact. Voi milita ṣi pentru ca statul să acorde mai multă importanṭă, respectiv fonduri, cercetării ṣi inovaṭiei. Ca stat, ar trebuie să fim preocupaṭi să fim mereu cu un pas ȋnaintea celorlalṭi.

 

Doar aṣa vom reuṣi să fim priviṭi cu respect, să avem un cuvȃnt de spus ȋn problemele importante din regiune ṣi să ne asigurăm o dezvoltare economică reală ṣi sustenabilă.  

 

Sorin Marius Cristea

Candidat Senat din partea PER


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: