20
Vin, Iul

Foto: Arhivă

Eveniment
Instrumente
Caractere

Arborii bătrâni care pun în pericol traficul feroviar și cel rutier în caz de vânt puternic sau ninsori abundente au constituit principala temă de discuție a Comitetului de Urgență convocat de prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.

Tăierea acestor copaci care pot provoca adevărate tragedii este prioritară pentru autorități.

La începutul săptămânii trecute, din cauza vântului puternic, mai mulți arbori au căzut peste calea ferată și au blocat traficul feroviar pe ruta Brașov – Predeal. Pentru fi evitate astfel de situații, la Prefectură s-au căutat soluții urgente.

 Le-am dat termen atât celor de la Direcția Silvică, dar și celor de la CFR, până vineri să vină cu o soluție viabilă. Dacă nu, de vineri încolo voi ști exact ce am de făcut, la ministerele de resort. Este o chestiune cu un scandal permanent și din câte observ eu e mai mult un război al orgoliilor. Nu putem să punem în pericol viața oamenilor și trebuie să facem totul pentru a evita o tragedie, a menționat prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.

Direcția Silvică Brașov a tăiat până acum, în regim de urgență, peste 50 de copaci aflați în apropierea liniilor ferate, din zona Predeal - Dârste. Proprietarul acestor copaci este statul român, prin Romsilva, cea care trebuie să exploateze masa lemnoasă din zonă. Numai că, pentru tăierea în continuare a arborilor trebuie să existe un protocol între Romsilva și CFR, care nu a fost, încă, semnat.

 Ca să asigure siguranța circulației, cei de la CFR trebuie să plătească o firmă care să taie acei arbori și să ne pună lemnul la dispoziție. Asta prevede legea, nu lasă loc de nicio interpretare. Dacă ar fi alte condiții legale am tăia noi copacii din acele zone, cu o firmă care este abilitată să facă exploatări în fondul forestier. Deocamdată nu avem un protocol semnat cu cei de la CFR, pentru că ei cred că au voie să exploateze masa lemnoasă, a declarat și Dan Runceanu, șeful Direcției Silvice Brașov.

CFR susține contrariul și promite că arborii cu probleme vor fi tăiați în cea mai scurtă perioadă.

 Contractul încheiat între noi și firma atestată silvic merge mai departe. Am tăiat până acum 55 de arbori, între Predeal și Dârste. În perioada următoare vom tăia copacii de la Dârste încolo. Colaborăm cu firma atestată silvic pentru tăierea arborilor de pe calea ferată, acolo unde sunt condiții mai dificile. Trebuie să închidem linia ferată, să o scoatem de sub tensiune, sunt anumite proceduri obligatorii pe care le urmăm. Vorbim despre niște măsuri pe care ni le-am asumat ca să scăpăm de această problemă, a completat Vasile Răhăian, șef Regionala CFR Brașov.

Pe raza județului Brașov există peste 600 de arbori care constituie un pericol pentru traficul feroviar. Probleme sunt și pe drumurile naționale din Brașov. Aici sunt 300 de copaci cu probleme, care se pot prăbuși în orice moment.