23
Sâm, Iun

sursa foto: vrancea24.ro

Eveniment
Instrumente
Caractere

Astăzi, timp de 15 minute, de la ora 12.15, grefierii din Brașov, cu excepția celor care lucrează cu publicul, întrerup activitatea. Cei ai Curții de Apel nu participă la acțiune. 

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că salariile nu au fost uniformizate, fiind a doua lună în care acestea sunt calculate greşti, şi cer implicarea ministrului Justiţiei. De asemenea, grefierii solicită o salarizare adecvată şi unitară, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, plata orelor suplimentare, suplimentarea personalului şi un nou statut al profesiei. „Nici până la acest moment, salariile acordate nu sunt uniformizate la nivel naţional, conform modului de calcul aplicat de Curtea de Apel Bacău, indicat şi de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale ca fiind cel corect şi agreat de Curtea de Conturi. Ordonatorii secundari de credite refuză să calculeze salariile, astfel cum au fost stabilite de Curtea de Apel Bacău, justificându-şi refuzul pe lipsa Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Justiţie" şi Curtea Constituţională (...), consecinţa fiind neacordarea sporului pentru condiţii deosebite personalului auxiliar de specialitate şi conex", adudţin grefierii, apreciind că se impune "intervenţia Ministrului Justiţiei la Guvernul României pentru emiterea Hotărârii de Guvern de aprobare a Regulamentului-cadru" şi "intervenţia expresă a Ministrului Justiţiei la nivelul ordonatorilor secundari de credite pentru aplicarea unitară a acestui mod de calcul, prin elaborarea unor norme metodologice unitare de calcul a drepturilor salariale (grile de salarizare)".

Ei consideră că au un loc şi un rol importante în înfăptuirea actului de justiţie, reprezentând ”motorul” fiecărei instanţe şi fiecărui parchet.