04
Sâm, Mai

sursa foto: evz.ro

Eveniment

Pe 4 martie 1977 s-a produs cel mai mare seism din România, cu o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter.

Au fost puse la pământ sau avariate aproximativ 35.000 de locuinţe în mai puțin de un minut. Peste 700 de întreprinderi au fost, atunci, afectate.

Cutremurul s-a soldat cu 1.500 de morţi. Alte 11.000 de persoane au fost rănite. Cutremurul a avut loc la ora 21:22, iar cele mai mari pagube s-au produs în Capitală.

La Brașov, un om a murit. Pagubele, în comparație cu cele produse în București, au fost mai reduse. „În Braşov au fost afectate 1.090 de construcţii, multe din zidărie de cărămidă, 6 clădiri industriale (3 grav avariate), 950 locuinţe (74 grav avariate, 876 uşor avariate), 134 clădiri social-culturale (14 grav avariate, 8 avariate, 112 uşor avariate). Universitatea Braşov a avut construcţii grav avariate, în special corpul T cu o vechime peste 80 de ani în 1977. S-au înregistrat avarii uşoare la întreprinderile Carpatex, Aurora, Reconstrucţia Feldioara şi Fabrica de Zahăr Bod. La Întreprinderea de Postav din Prejmer s-a întrerupt parţial activitatea din cauza unor fisuri la turnul de răcire. După 14 ore, problema s-a remediat. Castelul Bran, Preventoriul de Adulţi de la Timiş şi Casa Municipală de Cultură au funcţionat parţial. S-a acordat asistenţă medicală unui număr de 58 de persoane. În Braşov, cele mai multe probleme au apărut pe strada Castelului. Specialiştii apreciază că Braşovul nu face parte din categoria zonelor unde cutremurele ar putea cauza mari pagube”, notează monitorulexpres.ro. 

În seara zilei de 4 martie 1977, Nicolae și Elena Ceaușescu participau la un banchet oficial oferit de președintele Nigeriei în cinstea oaspeților. După toastul șefului statului nigerian, un secretar român a intrat în sală și l-a informat pe Ceaușescu de situația din țară. Răspunzând calm la cuvântarea gazdei, președintele român l-a anunțat în particular pe șeful statului nigerian de dezastrul survenit în România. Banchetului i s-a pus capăt câteva minute mai târziu, potrivit reporterntv.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: