28
Joi, Mar

www.imidoresc.ro

Eveniment

    Cetățuia se întoarce în proprietatea statului român. În urmă procesului intentat de primărie, Cetățuia se întoarce în proprietatea statului român. Municipalitatea a solicitat instanței să constate că Aro Palace nu este proprietarul de drept al Cetățuiei și că această ar trebui să fie în proprietatea Municipiului sau a statului român (cărui i-a cerut să vina că intervenient), fiind vorba de un monument istoric de interes național. Instanță a admis solicitarea Municipalității și a dispus radierea din evidențele de carte funciară a dreptului de proprietate al pârâtei SC Aro Palace SĂ intabulat asupra imobilului denumit generic ,,Complex Cetate’’,

înscris, în prezent, în cartea funciară nr. 130755 Brașov, provenită din conversia pe hârtie a cărșii funciare nr. 31236 Brașov, sub numărul topografic 2068/1/2, în suprafață de 5.002 mp, și intabularea asupra acestui imobil a dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român. Obligă pârâta SC Aro Palace SĂ să lase intervenientului Statul Român în deplină proprietate și posesie imobilul mai sus identificat. Această hotărâre a fost luată în urmă constatării nulității absolute a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974, a nulității absolute parțiale a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a poziției nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SĂ, cu privire la „Complexul Cetate” și a nulității absolute parțiale a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafața de 5.002 mp, aferentă imobilului,, Complex Cetate’’. Totodată obligă, în solidar, că Aro Palace, Ministerul Afacerilor Interne, MDRAP, Ministerul Economiei și Autoritatea Națională pentru Turism să plătească primăriei cheltuieli de judecată de aproape 30.000 de lei.  Sentință nu este definitivă.  ,,Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi înregistrată la Tribunalul Brașov". 

UPDATE: ORA 19:55

     „Este un moment important pentru Brașov, pentru că își recăpăta unul dintre simboluri, dar și pentru ceea ce înseamnă patrimoniul acestei țări. Îi mulțumesc instanței de judecată pentru că a văzut în acest proces nu o simplă revendicare imobiliară, ci una care ține de istoria și identitatea acestui oraș și, de ce nu, a acestei țări. Sper că în următoarea perioadă, împreună cu Guvernul și Parlamentul României să găsim cea mai bună soluție pentru a reda acest monument istoric brașovenilor și tuturor românilor, și de a prezența celor din afară țării ce înseamnă istoria acestui oraș”, a declarat primarul George Scripcaru.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: