18
Lun, Iun

sursa foto: retetemerisor.ro

Eveniment
Instrumente
Caractere

Creșterea euro în raport cu leul și producția slabă de anul acesta sunt principalele cauze ale scumpirilor. Vor avea prețuri mai mari pâinea, carnea și ouăle.

Deocamdată, producătorii din domeniu nu avansează procente clare. În toamna anului trecut, ouăle s-au scumpit într-o singură lună cu 30 de procente, iar untul cu 7. Rata medie a prețurilor de consum a crescut anul trecut cu peste 3,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani, iar anul acesta vine cu alt val de scumpiri.

”Dacă prețul combustibilului va crește, și, dacă și prețul la energie va crește în continuare, sunt factori cerți care influențează și prețurile alimentelor. Putem vorbi de o creștere de câteva procente, dar cred că mai mult de 4,5%”, a spus Dragoș Frumosu, președinte F.N.S.I.A..

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu vor fi scumpiri importante la alimente.

”Am spus-o de fiecare dată că aceste prețuri vor oscila, dar ne interesează amplitudinea unor asemenea prețuri”, a declarat Petre Daea, conform Realitatea.net.

Ministrul este contrazis însă de producători.

”Va fi o majorare, nu așa de mare cum se crede, nu așa de mică precum se speră, în primăvara asta. Ce va fi după aceea e foarte greu de spus”, a declarat Sorin Minea, președintele Federației Patronatelor din Industria Alimentară, citat de stiripesurse.ro.